Poliisi: Turun puukotusten syynä kosto, kohteena täysin väärät nuoret

Nuorten väkivalta on entistä raaempaa – lapsiasiavaltuutettu kertoo, mistä ilmiö johtuu 17:19
Katso myös: Nuorten väkivalta on entistä raaempaa – lapsiasiavaltuutettu kertoo, mistä ilmiö johtuu

Turun Majakkarannassa tapahtui lauantaina vakava väkivaltarikos. Poliisi tulee esittämään kahta nuorta vangittavaksi epäiltynä tapon yrityksestä.

Esitutkinnan perusteella tekojen taustalla oli kostomotiivi, mutta kostoaikeet kohdistettiin vääriin henkilöihin.

Poliisi kertoo tilanteen eskaloituneen nopeasti. Noin kymmenen hengen seurue jäi bussin kyydistä Majakkarannan kohdalla ja hyökkäsi varoittamatta sekä ilman syytä paikalla olleiden nuorten kimppuun.

Tilanne oli poliisin paikalle tullessa sekava. Esitutkinnassa ilmenneiden asioiden perusteella väkivaltaisesta tapahtumaketjusta epäillään ainakin kolmea alaikäistä nuorta.

Poliisi otti tapahtumien jälkeen kiinni kaksi 17-vuotiasta poikaa, joita esitetään vangittavaksi epäiltynä ainakin tapon yrityksestä.

Rikoskokonaisuuden tutkinta jatkuu myös törkeän pahoinpitelyn rikosnimikkeellä.

Tapaus ei viittaa katujengi-ilmiöön

Asiakokonaisuudessa on kolme asianomistajaa, joista kahta puukotettiin. Toinen uhreista sai hengenvaarallisia vammoja ja on yhä sairaalahoidossa. Toinen selvisi vähäisin vammoin. Kolmatta pahoinpideltiin nyrkein sekä potkimalla.

Poliisilla on alustava käsitys tapahtumien kulusta. Osallisten roolit ja väkivallantekojen yksityiskohdat tarkentuvat esitutkinnan edetessä.

Tapahtumahetkellä Majakkarannassa paikalla oli noin 20 nuorta. Huhujen välttämiseksi poliisi selvittää osallisten taustoja.

Tapaus ei rikoskomisario Petri Lampun mukaan viittaa katujengi-ilmiöön.

–  Esimerkiksi etninen tausta ei määrittele tapahtumia millään tavoin. Mikään lauantaisessa väkivallanteossa ei myöskään viittaa ns. katujengi-ilmiöön. Epäillyillä on nuoresta iästään huolimatta runsaasti vakavaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia.

Myös kyseinen tapahtumapaikka valikoitu sattumalta.

Osallisia on yhä tavoittamatta ja poliisi pyytää asiasta tietäviä ottamaan yhteyttä. Tapahtumaan liittyvistä tiedoista tai havainnoista voi ilmoittaa poliisille esimerkiksi WhatsApp-viestillä numeroon 050 411 7655 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Rikosasioita selvitetty tänä vuonna yli 1000 nuoren kanssa

Tapaus on herättänyt paikallisesti paljon keskustelua ja huolta sekä nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä että nuorten turvallisuudesta. Poliisin sekä muiden viranomaisten ennalta ehkäisevän työn tarve korostuu.

– Tapaamme viikoittain nuoria kouluissa ja julkisilla paikoilla. Useimmiten kohtaamiset ovat tavanomaista kanssakäymistä ja nuorten kanssa keskustelua, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnosta vastaava ylikomisario Toni Sjöblom.

Sjöblom kertoo virkavallan samalla tunnistavan paikkoja ja kohdistavansa työpanostaan sinne, missä häiriöitä ilmenee.

Lounais-Suomen poliisi on rikosasioiden selvittelyn vuoksi ollut tänä vuonna tekemisissä jo yli tuhannen nuoren kanssa.

Suuri osa alaikäisten rikosepäilyistä liittyy näpistyksiin, liikennerikoksiin, vahingontekoihin, pahoinpitelyihin sekä sosiaalisessa mediassa tapahtuviin kunnianloukkauksiin ja laittomiin uhkauksiin. 

– Kun alaikäinen joutuu epäillyksi vakavasta rikoksesta, on taustalla useimmiten pitkäaikaista oirehdintaa esimerkiksi väkivallan tai päihteiden muodossa sekä muita vastoinkäymisiä, kuten perheen sisäisiä ongelmia ja elämänhallinnan haasteita, Sjöblom sanoo poliisin tiedotteessa.

Nuorten väkivalta ja häiriökäyttäytyminen yleistyy Turussa 8:53
Nuorten väkivalta ja häiriökäyttäytyminen yleistyy Turussa

Lue myös:

    Uusimmat