Mainos

Teini-äiti avautuu kohtelustaan: Koulu kannusti aborttiin, kätilö tuomitsi ja ystävät hylkäsivät

Neljätoistavuotias tyttö kertoo raskauden antaneen hänelle ilon ja kärsimyksen lisäksi myös elinikäisen leiman.

Espanjassa opiskeleva Hayley Lugassy oli vasta 14-vuotias, kun hän huomasi odottavansa lasta. Vaikka suunnittelematon raskaus aiheuttaa tutkitusti useimmille nuorille ahdistusta, Lugassy oli uutisesta melko innoissaan.

– Minun reaktioni oli melko lapsellinen. Ainoa, mitä pystyin ajattelemaan oli se, että tulen saamaan pikkuisen, jonka perään katson ja jolle olen äiti, nainen paljastaa nyt 24 vuoden iässä.

Tyttö oli kuitenkin melko yksin positiivisten ajatustensa kanssa. Koulu lähetti hänet terapeutille, joka suositteli reilusti alaikäiselle tytölle aborttia. Hänen mukaansa tyttö ei ollut riittävän kypsä huolehtimaan lapsesta.

Painostuksesta huolimatta Lugassy päätti pitää lapsen. Hän ehti täyttää juuri 15 vuotta, kun pieni Byron-poika syntyi.

Taistelua niin koulussa kuin sairaalassa

Lugassy haluaa nyt kertoa avoimesti stigmasta, jonka teiniraskaus hänelle jätti. Tyttö potkittiin koulusta sen jälkeen, kun hän ei suostunut koulun ehdottamaan aborttiin. Tämä oli vasta alkua, sillä myöhemmin alkoi uuvuttava taistelu sairaalan henkilökunnan kanssa.

Synnytys oli Lugassylle kaiken kaikkiaan hämmentävä kokemus. Kukaan ei tukenut tai kertonut hänelle, miten synnytyksessä tai pienen lapsen kanssa tulisi toimia.  

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kun olin synnyttämässä, miespuolinen hoitaja kehotti minua ponnistamaan ja sanoi: ”Jos olit tarpeeksi tyhmä hankkiutuaksesi raskaaksi, kasva aikuiseksi ja edisty tämän kanssa”. Olin todella vihainen siitä, kuinka hän arvostelu minua, varsinkin kun olin juuri synnyttämässä, nainen kertoo.

Lapsen syntymän jälkeen Lugassy sai kokea myös tunnevyöryn, jonka hän uskoo olevan yleinen teini-äitien keskuudessa. Yksinäisyys. Hän kertoo viettäneensä ensimmäiset vuodet kahdestaan vauvan kanssa, sillä hän ei halunnut kenenkään enää satuttavan tai arvostelevan heitä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Lugassy on 24-vuotias naimisissa oleva psykologian opiskelija, joka työskentelee koulussa. Hän toivoo jonain päivänä kirjoittavansa kirjan kokemuksestaan teini-äitinä.

Sitä ennen Lugassy kehottaa kaikkia hänen kanssaan samassa tilanteessa olevia ohittamaan arvostelevat kommentit ja keskittymään äitinä olemiseen.

– Useimmat ihmiset ajattelevat, että jos tulet raskaaksi nuorena, et tule koskaan olemaan mitään hyvää. Tulet olemaan ainoastaan äiti, etkä tule koskaan tekemään töitä. Tämä on suurin väärinymmärrys, Lugassy toteaa.

Hänen mukaansa kaikki on mahdollista, kun vain jaksaa yrittää.

Lähde: Independent 

***

3:02


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.