Mainos

Teija Tiilikainen: Medvedevin näkemys pakolaisista ei uskottava

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ei pidä Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin näkemystä pakolaisten tulosta Suomeen täysin uskottavana.

Medvedev tapasi päivällä pääministeri Juha Sipilän Pietarissa. Myöhemmin järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Medvedev kiisti epäilyt siitä, että turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Suomeen olisi Venäjän harjoittamaa politiikkaa. Medvedevin mukaan tällaiset väitteet ovat hölynpölyä. 

Tiilikaisen mukaan toiminnalla täytyy olla vähintään valtiojohdon hiljainen tuki takanaan.

– On vaikea ajatella, että Venäjän-tyyppisessä valtiojärjestelmässä rajalla voitaisiin järjestellä tämän kaltaista toimintaa ilman, että keskusvallalla on mitään tekemistä asian kanssa. Vähintään hiljainen tuki on olemassa, Tiilikainen sanoo.

3:11

Pakotteet vaikuttavat taustalla

Tiilikainen uskoo EU:n määräämien talouspakotteiden olevan yksi syy Venäjän toiminnan takana.

– Venäjän politiikka on viime vuosina ollut lähialuetilanteen epävakauttamista aika monessa muodossa. Tämä rajatoiminta voi olla myöskin jonkinlaista mielenosoitusta päällä olevia pakotteita vastaan, Tiilikainen sanoo.

Suomen ja Venäjän välinen raja on Schengen-raja. Suomi on kuitenkin käsitellyt rajaongelmaa kahdenkeskisenä ongelmana. Tiilikainen uskoo, että EU tulee mukaan keskusteluihin myöhemmässä vaiheessa.

– Tämä on mitä suurimmassa määrin EU-asia. Nyt asiaa on selvitetty ja Venäjältä on pyydetty tietoa. Kun yleisiä linjauksia aletaan ottaa ja mennään vaatimuksissa pidemmälle, niin sitten asiaa hoidettaneen myös EU-toimijoiden kanssa.

Medvedev ja pääministeri Juha Sipilä vakuuttivat Pietarin-tapaamisensa päätteeksi, että rajaan liittyviin kysymyksiin kiinnitetään huomiota. He aikovat keskustella asiasta vielä puhelimitse ensi viikolla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.