Mainos

Presidentti Niinistö pakolaisliikenteestä: "Edetään askel kerrallaan”

2:15

Presidentti Sauli Niinistö toppuuttelee keskustelua Venäjältä rajan yli tulevista turvapaikanhakijoista. Hänestä on viisainta edetä ”askel kerrallaan” politisoimatta kysymystä liikaa.

Itärajan yli Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on viime aikoina lisääntynyt. Turvapaikkaa on hakenut Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla yli sata ihmistä viikossa.

8:00

Presidentti Sauli Niinistö on tilanteesta huolissaan, mutta ei halua puhua esimerkiksi rajaliikenteen rajoittamisesta.

Niinistö kertoi maakuntavierailulla Laitilassa toivovansa, että Suomen ja Venäjän väliset ministeritapaamiset selventävät tilannetta. Sisäministeri Petteri Orpo keskustelee rajakysymyksestä tänään venäläisen kollegansa Vladimir Kolokoltsevin kanssa.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan vierailee Venäjällä perjantaina ja tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

– Kun ministeritapaamiset ovat ohi, olemme toivon mukaan viisaampia, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan asiasta ei pidä tehdä poliittista kysymystä.

– Edetään askel kerrallaan. Yritetään selvittää tapaamisten kautta, mikä on venäläisten kanta asiassa, ja puhutaan sitten lisää. Minusta on asian kannalta viisaampaa, että emme nyt kovin paljon julistele meidän suunnitelmiamme.

Niinistö viittaa Norjan onnistumiseen rajaliikenteen hillitsemisessä. Niinistö tapasi maan johtoa Davosin talousfoorumissa Sveitsissä viime viikolla.

– Korostan sitä, että sekä Norjan pää- että ulkoministerit olivat hyvin selkeällä linjalla sen suhteen, että he onnistuivat lopettamaan turvapaikkaliikenteen Norjaan päin sen ansiosta, että he eivät nostaneet siitä poliittista kysymystä. Koko ajan taustalla neuvoteltiin, ja viime kädessä viranomaiset sopivat asian keskenään.

Aiemmin tänään on uutisoitu, että Venäjä ei aio ottaa takaisin pakolaisia, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Norjasta.

Ulkoministeri Sergei Lavrov perusteli kielteistä kantaa sillä, että kyseiset ihmiset ovat rikkoneet lakia ilmoittaessaan väärä syyn oleskeluun Venäjällä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.