Ulkoministeriö: Niinistölle on esitelty vaihtoehtoja venäläisten viisumikäytännön muuttamiseksi

Presidentti Sauli Niinistölle on esitelty vaihtoehtoja Suomeen tulevien venäläisten viisumikäytäntöjen mahdolliseksi muuttamiseksi, kerrotaan ulkoministeriöstä.

– Presidenttiä on informoitu vaihtoehdoista ja niiden oikeudellisista reunaehdoista, kertoi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner ministeriöstä STT:lle sähköpostitse keskiviikkona.

Tannerin mukaan asia on vielä valmistelussa eikä hän siten voi tarkemmin eritellä yksityiskohtia julkisuudessa.

Venäläisten matkailijoiden liikkuminen Suomessa ja heidän kulkunsa Suomen kautta muihin maihin on herättänyt paheksuntaa Ukrainan sodan takia.

Saarikko ymmärtää huolen ja ärtymyksen

Asiaan otti kantaa keskiviikkona myös pääministerin sijaisena toimiva valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

– Ymmärrän oikeudentuntoon käyvän huolen ja ärtymyksen siitä, voiko kaikki jatkua ennallaan, hän sanoi toimittajille.

Hän sanoi pitävänsä perusteltuna, että Suomi löytäisi tilanteeseen "oman kestävän ratkaisun". Ihanteellisinta olisi yhteiseurooppalainen ratkaisu.

– Samalla kun sanon tämän, tunnistamme sen, että joukko, joka Suomeen on matkannut aikana ennen sotaa, aikana ennen koronaa ja nyt taas merkittävästi pienemmässä mittakaavassa, on ollut erittäin tärkeä osa Itä-Suomen arkitodellisuutta ja talouden pohjaa.

Mikäli rajoituksia viisumin saamiseen tehdään, pitää Saarikon mukaan ymmärtää, että sillä on taloudellisia vaikutuksia. Hän sanoi odottavansa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) selvitystä, jonka jälkeen hän muodostaa oman näkemyksensä asiasta. Hallitus saa tiettävästi torstaina asiasta lisätietoa.

Niinistö ja Suomen hallitus tapaavat torstaina Kultarannassa. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että Niinistö aikoo ottaa puheeksi Suomen venäläisille myöntämät viisumit ja venäläisten matkailijoiden pääsyn Suomen kautta Schengen-alueelle ja muualle Eurooppaan.

"Kyllä se hämmentää" – näin presidentti Niinistö kommentoi kannatuslukujaan:

1:20


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja