Teheranin kadut ovat täynnä surijoita – viranomaisten mukaan yli miljoona marssii kaduilla

Iranin pääkaupungissa Teheranissa surraan Yhdysvaltain iskussa perjantaina kuollutta iranilaiskomentajaa Qassem Suleimania. Väkeä on valtiontelevision mukaan liikkeellä miljoonia, ja kaupunki on käytännössä suljettuna ja monet paikat ovat tukossa.

Iranilainen uutistoimisto Isna raportoi, että esimerkiksi metroasemilta ei välttämättä pääse nousemaan ylös lainkaan.

– Metroasemilla on suuria väkijoukkoja, mutta myös katutasossa on valtava joukko ihmisiä, joten matkustajat eivät pääse ulos, metrojärjestelmän pomo Farnoush Nobakht kertoo Isnan mukaan.

Ihmisiä on jäänyt myös sivukaduille surukulkueen varsinaiselta reitiltä.

Varhain aamulla ihmiset kokoontuivat yliopiston luokse, jossa Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei johti rukousta. Ajatollah vaikutti itkevän rukoillessaan Suleimanin ja muiden marttyyreinä pidettyjen uhrien ruumisarkkujen yllä. Arkut oli verhottu lippuihin.

Korkeimman johtajan rinnalla tilaisuudessa olivat läsnä Suleimanin poika, Suleimanin Quds-joukkojen komentajana korvannut Ismail Qaani, Iranin presidentti Hasan Ruhani, parlamentin puhemies Ali Larijani ja kansalliskaartin komentaja Hossein Salami. Suleimania pidettiin Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimpana ihmisenä heti korkeimman johtajan jälkeen.

"Meidän täytyy vastata murskaavasti"

Osa ihmisistä on kantanut kuvia Iranissa kansallissankarin asemaan nousseesta Suleimanista. Väkijoukossa on huudettu muun muassa kuolemaa Yhdysvalloille, Israelille ja Saudi-Arabian kuningasperheelle sekä heilutettu ainakin Irakin ja Libanonin lippuja.

Suruseremonioita on näytetty suorana televisiossa. Myös televisioruutujen vasemmassa yläkulmassa on ollut surunauha, mikä on harvinaislaatuinen kunnianosoitus.

Uutistoimisto AFP:n haastattelevat kulkueeseen osallistuneet ovat kutsuneet Suleimania esimerkiksi sankariksi ja marttyyriksi. Erityisen voimakasta vihaa kohdistuu Yhdysvaltoihin.

– Meidän täytyy vastata murskaavasti, yksi paikan päällä surevista kertoi AFP:lle.

Afkhamina esiintynyt 61-vuotias mies sanoi, että iskuja on nyt kohdistettava kaikkiin mahdollisiin Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin alueella.

– Meidän on hyökättävä kaikkiin, jotka ovat ohjustemme kantaman ulottuvilla.

Erään kulkueessa nähdyssä kyltissä lukee, että Suleimanin kenkä on arvokkaampi kuin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pää.

– Amerikan pitää tietää, että he aloittivat tämän, mutta me lopetamme tämän, Mehdi Ghorbani totesi.

Suleimanin muistoksi kolmen päivän suruaika

Alun perin Suleimanin hautajaiskulkueen Teheranissa oli määrä alkaa jo sunnuntaina illalla. Surumarssi kuitenkin viivästyi, koska sunnuntaiseen muistokulkueeseen Mashhadissa osallistuneiden ihmisten valtava määrä myöhästytti aikataulua.

Suleimanin surmanneen iskun määräsi presidentti Trump, jonka mukaan vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja oli suunnitellut iskuja Yhdysvaltojen joukkoja ja diplomaatteja vastaan Irakissa.

Ajatollah julisti Suleimanin kuoleman vuoksi kolmen päivän suruajan ja vannoi huomattavaa kostoa Yhdysvalloille. Trump on puolestaan uhannut Yhdysvaltojen iskevän kymmeniin Iranille merkittäviin kohteisiin, jos Iran ryhtyy vastatoimiin.

Iran ilmoitti myöhään sunnuntaina jatkavansa edelleen ydinsopimuksesta vetäytymistä. Sopimus on ollut erittäin heikoilla kantimilla jo pitkään, sillä Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta yksipuolisesti toissa vuonna ja palautti Iraniin kohdistuvia talouspakotteita.

Osapuolilta toivotaan malttia

Yhdysvaltain iskun tapahtumapaikaksi päätynyt Irak reagoi myös voimakkaasti Suleimanin tappamiseen. Sunnuntaina parlamentti kehotti maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Hallituksen on vielä hyväksyttävä päätös, mutta virkaa tekevä pääministeri Adel Abdel Mahdi on aikaisemmin kertonut kannattavansa joukkojen lähtemistä.

Yhdysvaltain johtama liittouma ilmoitti sunnuntaina, että se lopettaa toistaiseksi kaikki äärijärjestö Isisin vastaiset toimet mahdollisten uusien hyökkäysten vuoksi. Liittouma on ollut Irakissa auttamassa paikallisia joukkoja taistelemaan Isisiä vastaan. Trump on uhannut Irakia merkittävillä talouspakotteilla ja vaatinut Irakia maksamaan operaation kuluja, jos joukot lähetetään pois.

Eri puolilta maailmaa on vedottu kaikkiin konfliktin osapuoliin, jotta tilanne säilyisi rauhallisena. Esimerkiksi Britannian, Ranskan ja Saksan johtajat julkaisivat sunnuntaina yhteislausunnon, jossa ne pyysivät toimijoilta malttia ja vastuullisuutta. Vastaavia toiveita on tullut muun muassa EU:lta, Kiinalta ja Saudi-Arabialta.

6.1.2020 kello 12.46: Päivitetty kauttaaltaan STT:n viimeisimmillä tiedoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat