Johtaako komentajan surma sotaan ja "ikuiseen vihaan" Yhdysvaltoja kohtaan? Kostoiskuja vihjaillaan Iranin kulttuurikohteista Trumpin kiinteistöihin – tämä kaikki Lähi-idän tulenarasta tilanteesta tiedetään nyt

Iranilaiskomentajan salamurhasta sotarikosuhitteluun – näin USA ja Iran ajautuivat sodan partaalle 5:14
Iranilaiskomentajan salamurhasta sotarikosuhitteluun – näin USA ja Iran ajautuivat sodan partaalle.

Estettiinkö sota vai alkoiko iranilaiskomentajan surmasta entistäkin hurjempi koston ja konfliktien kierre, jopa suursota?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin perjantaina määräämä lennokki-isku vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin surmaamiseksi kiihdytti Iranin uhkailemaan kostoiskuilla, mistä seurasi Trumpin uhkailu jopa Iranin kulttuurikohteisiin iskemiseksi.

Sanansäilä kiihtyi entisestään viikonloppuna, mutta jääkö jännite someuhittelun tasolle, vai missä räjähtää seuraavaksi?

MTV Uutiset koosti, mitä tiedämme nyt Iranin ja Yhdysvaltain tilanteesta.

"Estimme sodan"

– Suleimani suunnitteli välittömiä hyökkäyksiä Yhdysvaltain diplomaatteja ja sotilaita kohtaan, mutta saimme hänet kiinni itse teosta ja tuhosimme hänet, Trump kertoi toimittajille perjantaisen iskun jälkeen.

Trumpin mukaan USA ei tehnyt aloitetta sodan aloittamiseksi vaan päinvastoin esti sodan syttymisen.

Trump vakuutteli, ettei Irakin Bagdadissa tehdyllä iskulla ole tarkoitus vaihtaa Iranin hallintoa, vaikka Suleimania pidettiin Iranissa jopa maan presidenttiä vaikutusvaltaisempana ihmisenä.

Ankara kosto "idiotismin symbolille"

Iran ei todellakaan niellyt nöyränä Suleimanin surmaa, vaan vannoi kostoa sotilaallisesti.

– Yhdysvaltojen on syytä tietää, että sen rikollinen hyökkäys kenraali Suleimania vastaan on ollut maan suurin erehdys läntisessä Aasiassa, muotoili Iranin kansallinen turvallisuusneuvosto virallisen lausuntonsa.

– Ankara kosto kohtaa niitä, jotka tahrivat likaiset kätensä hänen ja muiden marttyyrien vereen, jyrähti Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei.

– Sinä hullu Trump, olet idiotismin symboli ja pelkkä lelu kansainvälisten sionistien käsissä. Ilkeä suunnitelmasi Iranin ja Irakin erottamiseksi epäonnistui. Sen sijaan se sai aikaan näiden kahden kansakunnan välille historiallisen yksimielisyyyden ikuisesta vihasta Yhdysvaltoja kohtaan, Suleimanin tytär Zeinab vuodatti puheessaan Teheranin surumarssilla, johon osallistui lauantaina yli miljoona ihmistä.

Suleimanin hautajaismenot huipentuvat tänään tiistaina, kun komentaja haudataan kotikaupungissaan Kermanissa marttyyrien hautausmaalle alkuiltapäivästä Suomen aikaa.

Kohtuuton vastaisku sotarikoksia kaihtamatta?

Iranin kostopuheet eivät vaientaneet Trumpia – pikemminkin päinvastoin. Sunnuntain vastaisena yönä Trump kohahdutti uhkauksella. Jos Iran hyökkäisi yhdysvaltalaisia tai heidän omaisuuttaan kohtaan, Yhdysvalloilla olisi tähtäimessään 52 iranilaiskohdetta, joista osa on erittäin tärkeitä iranilaiselle kulttuurille.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännössä iskua kulttuurikohteisiin pidetään kuitenkin sotarikoksena.

Trumpin mukaan kohteiden määräksi valittiin 52 sen vuoksi, että Iranissa pidettiin vuosina 1979–1981 panttivankeina yhteensä 52:ta Yhdysvaltain diplomaattia ja lähetystötyöntekijää. Iranin presidentti Hassan Ruhani jatkoi tulikivenkatkuista numeroleikkiä muistuttamalla numerosta 290. Niin monta ihmistä kuoli, kun Yhdysvaltain sota-alus ampui alas Iran Airin matkustajakoneen heinäkuussa 1988 Persianlahdella.

Trumpin mukaan luvassa on jopa kohtuuton vastaisku, jos Iran iskee Yhdysvaltoja kohtaan.

– Nämä viestit toimivat ilmoituksena kongressille siitä, että jos Iran iskee ketään yhdysvaltalaista henkilöä tai mitään kohdetta vastaan, Yhdysvaltojen vastaus on nopea, tapahtuu täydellä voimalla ja ehkä kohtuuttomasti, Trump sanoi tviitissään.

Kohteena Trumpin turvattomat kiinteistöt?

Numeroleikkiä pidemmälle vihjailuissaan meni Iranin presidentin pääneuvonantaja Hesameddin Ashena. Hän twiittasi linkin Forbes-lehden artikkeliin Trumpin omistamista kiinteistöistä, joista yhtäkään ei ole suunniteltu kestävän sotilaallista iskua.

– Jos maailma haluaa nousta uskontoamme vastaan, me nousemme koko heidän maailmaansa vastaan, Ashena kirjoitti New York Postin mukaan.

Sittenkin vain poliittinen kikka?

Ashena nosti aiemmissa twiiteissään esiin Trumpin harmistuksen siitä, että häneen kohdistuva virkarikosoikeudenkäynti häiritsee muita tärkeitä valmisteltavia asioita. Ashena tulkitsi, että Suleimanin surma olikin ainoastaan tarkoitettu huomion kääntämiseksi muualle yrityksestä saada Trump viralta.

Suleimanin surmasta saatiin myös ase Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan sekä kuumentuvaan presidentinvaalikisaan. Republikaanit hehkuttivat Trumpin rohkeutta, ja tekoa arvioitiin jopa merkittävämmäksi kuin Osama bin Ladenin surmaaminen vuonna 2011 tai viime lokakuun operaatio, jossa surmansa sai Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.

Demokraattien presidenttiehdokaskisan suosikkeihin lukeutuvan entisen varapresidentti Joe Bidenin mukaan Trump puolestaan heitti dynamiittipötkön ruutitynnyriin. Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää tällä viikolla, onko Trumpin sotatoimia Iranin suhteen syytä rajoittaa.

Niinistö huolissaan koston kierteestä

Länsimaista tukensa Trumpin teolle osoitti etenkin Israel, kun Venäjä antoi kritiikkiä iskun huikentelevaisuudesta.

Ranskassa kauhisteltiin, että maailmasta tuli entistä vaarallisempi. Nato toivoo Iranilta pidättyväisyyttä.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltain ja Iranin kriittinen tila uhkaa johtaa kierteeseen, jota on vaikea katkaista. Teon vaikutukset uhkaavat ulottua myös Lähi-idän ulkopuolelle.

Irak häätämässä yhdysvaltalaiset

Irakin Bagdadissa kiehui jo ennen Suleimanin surmaa.

Mielenosoittajat Yhdysvaltain suurlähetystöllä vaativat ”kuolemaa Yhdysvalloille” sekä maiden joukkojen vetämistä pois maasta.

Suleimani surmattiin Irakissa, joka ei halua jäädä Iranin ja Yhdysvaltojen välisen konfliktin tantereeksi. Osin siksi Irakin parlamentti vaati sunnuntaina, että maan hallitus karkottaisi Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Liittoumassa on mukana myös 78 suomalaissotilasta, Yhdysvalloilla sotilaita Irakissa on 5000.

Yhdysvaltain johtama liittouma ilmoitti sunnuntaina, että se lopettaa toistaiseksi kaikki äärijärjestö Isisin vastaiset toimet mahdollisten uusien hyökkäysten vuoksi. Liittouman sotilastukikohtaa Bagdadin pohjoispuolella tulitettiin lauantaina raketeilla. Isku ei vaatinut uhreja.

Kosto on hidas

Iran on luvannut kostaa Suleimanin surman Yhdysvalloille sotilaallisesti. Asiantuntijoiden mukaan luvassa tuskin on mitään äkkipikaista kostoa.

– He (Iran) varmaan tähyävät enemmänkin pidemmän aikavälin toimintaan laajalla rintamalla ja monipuolisia keinoja käyttäen, kapteeni Antti Pihlajamaa arvioi MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa tiistaina.

Tilanne Iranin ja Yhdysvaltojen välillä on hyvin tulenarka – Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Antti Pihlajamaa taustoittaa vallitsevaa tilannetta 3:50

Ja kunhan Trump herää uuteen aamuun Yhdysvalloissa, hän saa tiedon, että Iranin parlamentti määritteli tänään kaikki yhdysvaltalaisjoukot terroristeiksi Suleimanin surman vuoksi. Odotettavissa on ainakin sarja vihaisia twiittejä.

Lue myös:

    Uusimmat