Kymmeniä kuoli ja yli 200 loukkaantui Qassem Suleimania muistellen, hautajaisia lykättiin ja koston henkeä on ilmassa:"Sota on taatusti viimeinen vaihtoehto, kukaan ei halua sotaa"

1:44
Yli 50 kuollut ja 200 loukkaantunut iranilaiskomentajan hautajaisissa.

Iranilaiskomentaja Qassem Suleimania oltiin hautaamassa tänään kotikaupungissaan Kermanissa Iranissa satojentuhansien ihmisten läsnäollessa.

Monet surijat vaativat kovaan ääneen kostotoimia Suleimanin surman vuoksi. Kaikki eivät kuitenkaan halunneet sotilaallista konfliktia Yhdysvaltojen kanssa.

– Sota on taatusti viimeinen vaihtoehto. Kukaan ei kannata sotaa, Dorani-sukunimen kertonut 45-vuotias nainen sanoi.

Hautajaisissa kuoli yli 50 ihmistä ja loukkaantui yli 200, kun ihmiset jäivät puristuksiin väkijoukkojen sekaan.

Tapahtumien vuoksi Suleimanin hautaamista lykättiin ainakin jollain tunneilla, kertoi muun muassa al-Jazeera Iranin valtion uutistoimistoon nojaten. Al-Jazeeran mukaan hautajaiset olivat alkamassa myöhään illalla Suomen aikaa.

Suleimani oli surmata saudiarabialaisen suurlähettilään

62-vuotias iranilaiskomentaja kuoli perjantaina Irakissa Bagdadin lentokentällä Yhdysvaltojen tekemässä lennokki-iskussa. Iskun määräsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Suleimani toimi julkisuudesta piilossa, mutta oli silti yksi Lähi-idän merkittävimmistä toimijoista. Hän oli iranilaisten Quds-erikoisjoukkojen komentaja vuodesta 1998 lähtien.

Quds-joukot ovat Iranin vallankumouskaartin kansainvälinen erikoishaara, joka muun muassa soluttautuu vieraan vallan alueelle esimerkiksi tiedustelutehtäviin. Eliittijoukon kerrotaan osallistuneen myös väkivaltaisiin iskuihin.

New Yorker -lehden mukaan Suleimani olisi muun muassa palkannut vuonna 2011 meksikolaisen huumekartellin surmaamaan Saudi-Arabian suurlähettilään Yhdysvalloissa. Huumekartellin oli määrä räjäyttää Washingtonissa sijaitseva ravintola, jossa suurlähettiläs oli syömässä.

Isku kaatui ilmeisesti siksi, että yksi huumekartellin jäsenistä toimi salaa Yhdysvaltain tiedonantajana.

Lisäksi lehden henkilökuva vuodelta 2013 kertoo Suleimanin olleen merkittävä taustahenkilö Syyrian sisällissodassa presidentti Bashar al-Assadin tukijana. Hän lensi säännöllisesti Syyriaan ja vastasi Iranin tuesta Syyrian hallinnolle taistelussa maan kapinallisia vastaan.

Irak: Saimme USA:lta vetäytymiskirjeen

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on vannonut kostoa Yhdysvalloille Suleimanin kuoleman vuoksi. Trump on puolestaan uhannut Yhdysvaltojen iskevän kymmeniin Iranille merkittäviin kohteisiin, jos Iran ryhtyy vastatoimiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kommentoi iskuja tiistaina toteamalla, että Yhdysvallat noudattaa "aina kansainvälisiä sopimuksia" toimissaan.

Hän myös puolusti Suleimanin surmaamista. Pompeon mukaan teko pelasti "yhdysvaltalaisten henkiä".

– Kävimme läpi olennaisia riskejä ja mahdollisuuden, että ne toteutuvat jossain vaiheessa, Pompeo sanoi Guardianin mukaan.

Pompeon mukaan on selvää, että Suleimani on osallistunut siviilien surmaamiseen Syyriassa ja aiheuttanut merkittävää haittaa Libanonissa ja Irakissa.

Pompeo ei kuitenkaan antanut konkreettisia todisteita siitä, millaista uhkaa Suleimani tällä hetkellä Yhdysvalloille edusti.

Yhdysvaltain iskun tapahtumapaikaksi päätynyt Irak reagoi myös voimakkaasti Suleimanin tappamiseen. Sunnuntaina parlamentti kehotti maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Yhdysvaltalaissotilaita on Irakissa tällä hetkellä noin 5 200.

Tiistaina Irakin virkaa tekevä pääministeri kertoi saaneensa Yhdysvalloilta kirjeen, jossa maa vahvistaa vetävänsä joukkonsa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan kirje on vahingossa lähetetty luonnos. Irak taas kertoo vastaanottaneensa allekirjoitetun ja käännetyn kirjeen maanantaina.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja