Sadat tuhannet iranilaiset ahtautuvat Kermanin kaduille saattamaan komentajansa viimeiselle matkalleen – teheranilaisnainen Expressenille: "Me kaikki olemme valmiita uhraamaan henkemme Iranille"

Ainakin 35 ihmisen pelätään tallautuneen kuoliaaksi Kermanin kaupungissa komentaja Suleimanin hautajaismenoissa.  Surujuhlaan osallistuneiden naisten mukaan komentajan kuolema yhdistää hallinnon vastustajia ja kannattajia.

Perjantaina Yhdysvaltain ilmaiskussa kuollut iranilaiskomentaja Qassem Suleimani haudataan tänään kotikaupungissaan Kermanissa Iranissa, mikä päättää kolmipäiväisen suruajan. Hautajaisten yhteydessä sadat tuhannet hallinnon kannattajat ovat kokoontuneet kaduille suremaan johtajaa. 

Kermanin kaduille arvioidaan kerääntyneen jo satoja tuhansia iranilaisia suremaan komentaja Suleimania. Washington Post arvioi väkijoukon määräksi noin 530 000 ihmistä. Vertailuksi: kaakkoisiranilaisessa Kermanin kaupungissa on reilut puoli miljoonaa asukasta. Ihmiset tungeksivat väkijoukossa nähdäkseen edes vilauksen komentajan viimeisestä matkasta ja arkusta. 

Iranin valtion television mukaan väkijoukko paisui niin suureksi, että 35 ihmisen pelätään kuolleen  jäätyään puserruksiin joukon keskelle, kertoo Washington Post. 48 ihmisen raportoidaan loukkaantuneen. 

– Kuolema Amerikalle! huutavat kansalaiset kaduilla Yhdysvaltojen vastaisia iskulauseitaan, joita on maassa kuultu ennenkin. 


Pääkaupungissa pidettyyn seremoniaan osallistui miljoonia surijoita

Maanantaina juhlallisuuksia nähtiin pääkaupungissa Teheranissa, jossa Iranin hengellinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei johti rukousta Suleimanin muistoksi.

Väkeä kerääntyi niin paljon, että ihmismäärä näkyi satelliittikuvissa saakka ja tungosta riitti kuuden kilometrin tien pituudelle. Valtiollisen television mukaan surijoita kokoontui Teheraniin miljoonia, ja samaa märää odotetaan tämän päivän hautajaisjuhlaan.

Komentaja haudataan kotikaupungissaan marttyyrien hautausmaalle alkuiltapäivästä Suomen aikaa. 

Iranilaiskomentaja Qassem Suleimani kuoli 62-vuotiaana Bagdadin lentokentällä Yhdysvaltain tekemässä lennokki-iskussa. Hän oli iranilaisten Quds-eikoisjoukkojen komentaja. Yhdysvaltojen mukaan niin Suleimani kuin Quds-joukotkin olivat terroristeja.

Iranilaiskenraalin mukaan Suleimani on nyt ulkovalloille entistäkin vaarallisempi. 

– Marttyri Qassem Suleimani on paljon voimakkaampi nyt kun hän on kuollut, sanoi vallankumouskaartin kenraali Hossein Salami BBC:n mukaan. 

"En pelkää sotaa, aiomme kostaa voimalla"

Paikalla Teheranin muistotilaisuudessa eilen olleen ruotsalaislehden Expressenin mukaan paikalle kokoontunet naiset surivat menehtynyttä komentajaa, ja kertovat olevansa valmiita Iranin kostoon. Lehden mukaan väkijoukko kihisi raivosta Yhdysvaltoja kohtaan. Expressenin mukaan yhteinen kiukku pienentää kuilua uskonnollisen hallinnon kannattajien ja vastustajien välillä Iranissa.

Lehden haastattelemien osanottajien kommenteissa toistuu Iranin hallinnon sotaisa ja isänmaallinen retoriikka.  

– On velvollisuuteni tulla tänne. Hän oli kuin isä meille. Komentaja Sulemaini uhrasi henkensä koko kansalle. Tulin tänne sanoakseni, että me kaikki, niin miehet kuin naiset, olemme valmiita uhraamaan henkemme Iranille, lehden haastattelema opiskelijanainen Qannadpour sanoo pitäen käsissään kuolleen komentajan kuvaa. 

Expressenin mukaan likipitäen kaikki lehden paikan päällä hautajaisissa jututtamat iranilaiset toistavat samaa. 

Niin ikään yliopistossa opiskeleva Malika ei usko sodan alkamiseen, mutta on vakuuttunut siitä, että Yhdysvallat joutuu koston kohteeksi. 

– En pelkää sotaa. Meillä on todellinen johtaja, joka suojelee meitä. Aiomme kostaa voimalla, sanoo Malika Expressenille. 

"Yhdysvallat lujitti Iranin hallintoa"

Komentajan hautajaisiin luonnollisesti kokoontuu pääasiassa Iranin uskonnollisen johdon kannattajakuntaa, jotka arvostivat Suleimania. Expressen on tavannut myös naisen, joka ei kannata konservatiivista, islamilaista johtoa. 

– Ennen Suleimanin murhaa monet ystäväni pitivät vallankumouskaartia sortajana. Mutta nyt Suleimanin kuolema muutti monien ystävieni mielipiteet ja he surevat nyt. Hämmästyin, miten nopeasti kaikki muuttui, kertoo Zeinabiksi itseään kutsuva nainen, sillä hän ei halua esiintyä oikealla nimellään. 

– Yhdysvallat lujitti Iranin hallintoa. Monet hallintoon kriittisesti suhtautuvat asettuvatkin nyt sen tueksi isänmaallisista syistä, hän lisää. 

Myös Washington Postin haastatteleman kotiäidin kommentti henkii kunnioitusta johtajaa kohtaan. Hän toivoo harkittua vastareaktiota. 

– Tulin hautajaisiin, koska koin tärkeäksi osoittaa kunnioitukseni sellaista ihmistä kohtaan, joka on uhrannut itsensä ja perheensä. Kaikki puhuvat kostosta, mutta on tärkeää reagoida harkitusti. Teon tulisi olla tasapainossa amerikkalaisten teon kanssa, 45-vuotias Nargesiksi esittäytynyt nainen kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat