Tehdäänkö siittiöitä ja munasoluja tulevaisuudessa laboratorioissa?

Amerikkalaiset tutkijat ovat asettaneet työlleen hämmästyttävän maalin: he pyrkivät tekemään laboratorio-oloissa siemennestettä ja munasoluja, joita olisi tulevaisuudessa tarkoitus käyttää ihmisalkion alulle saattamiseen.

Kioton yliopistossa viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa tutkijat käyttivät hiirten kantasoluja luodakseen munasoluja ja siittiöitä, jotka heidän oli tarkoitus hedelmöittää. Onnistuneesta uraauurtavasta tutkimuksesta saatiin niin lupaavia tuloksia, että amerikkalaiset ovat kertoneet olevansa valmiita tarttumaan seuraavaan haasteeseen: he pyrkivät tuottamaan laboratio-oloissa ihmisen sukusoluja.

Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa kunnianhimoista tulosta tavoitteleva tohtori Renee Pera kertoo, että tavoitteena on onnistua luomaan laboratio-oloissa siittiöitä kahden vuoden sisällä ja munasoluja viiden vuoden sisällä. Tavoitteessa onnistuminen saattaisi ratkaista tuhansien lapsettomuudesta kärsivien pariskuntien vuosien piinan.

– Tiedän, että tämä kuulostaa siltä kuin olisimme tekemässä Frankensteinista tuttua lääkettä, mutta minusta tämä ei ole vähätelty tai kuviteltu terveysongelma. Hedelmättömyys voi vaikuttaa ihmiseen koko elämän ajan, Pera toteaa.

– Seksin harrastaminen ja lapsen saaminen on helppo päätös, mutta kaikki eivät voi sitä tehdä, Pera jatkaa.

Tutkimuksessa on tarkoitus käyttää alkion kantasoluja samaan tapaan kuin hiirille tehdyssä japanilaistutkimuksessakin. Kantasoluissa on ominaisuuksia, jotka mahdollistavat niiden kasvun miksi tahansa elimistön soluksi. Tästä huolimatta ihmisen sukusolujen tuottamista laboratio-oloissa pidetään äärimmäisen kunnianhimoisena tavoitteena, jonka toteutuminen voi parhaimmillaankin viedä vuosia.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuva: Shutterstock

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja