Mainos

Tehdään pihasauna lämpöpuusta

Vanhaan, jo hiukan kallistuneeseen ja painuneeseen pihasaunaan tehtiin katto- ja seinät lämpökäsitellystä mäntypaneelista. Samassa yhteydessä uusittiin myös lauteet.

Tutustumiskäynnin yhteydessä isännälle oli annettu suositus poistaa vanhan paneelin purkamisen yhteydessä myös koolaukset tinapapereineen ja oikaista seinät sen jälkeen. Lautojen alta paljastunut paperi oli hänen mielestään kuitenkin niin hyvässä kunnossa, ettei sen poistamiseen ollut syytä, siksi hän teki oikaisukoolauksen sen päälle. Tästä johtuen uusi paneeli tulee hiukan kauemmas seinästä, mutta toisaalta rakenne on tukeva ja ilmarako paneelin takana reilun kokoinen.

Paneelilaudassa on vain muutaman millin viiste, joten valmiista paneelipinnasta tulee poikkeuksellisen sileä – perinteistä paneelin ponttirakoa ei jää ollenkaan. Tämä on otettava huomioon, kun mietitään esimerkiksi kiilauksen tasaamista.

Perinteinen materiaali saunan kattoon ja seiniin on ollut kuusi. Lämpökäsitellyllä männyllä on kuitenkin omat, selkeät etunsa.

"Kun mänty on paahdettu noin 200 asteessa, siitä on saatu pihka pois ja lauta on lahonkestävä ja mittapysyvä", sanoo Lunawood Oy:n vientipäällikkö Petri Väänänen. Hän huomauttaa, että raaka-aineeksi kelpuutetaan vain paras puu, joka sopii yhtä hyvin seinä- ja kattopintoihin kuin lauteisiinkin. "Lahonkestävänä ja kuivana lämpökäsitelty mänty on erinomainen puu myös sellaisiin piha- ja kesämökkisaunoihin, jotka ovat osan vuodesta kylmillään. Niissähän laho ja homeitiöt voivat muodostua ongelmaksi."

Koolaus tehtiin 22 mm laudasta. Ensimmäiseksi paneeli kiinnitettiin eri suuntiin kiilaavaan kattoon – kiilaus hoidettiin kaventamalla sopivasti molempia laitimmaisia lautoja. Työssä vaaditaan tavanomaista enemmän tarkkuutta: lautojen reunat tulevat suoraan vastakkain, joten nyt ei ole sitä totuttua pelivaraa, jonka paneelipontin rako antaa. Etenemää ei toisin sanoen voi tasailla työn kuluessa.

Lautojen kiinnitys tehtiin heftailemalla (harvahko naulakiinnitys, jonka tarkoituksena on auttaa pitämään lauta paikallaan asennuksessa) urospontista, joka on tässä laudassa riittävän paksu. Varsinaisen kiinnityksen hoitaa laudan taakse levitettävä liima. Liimaksi valittiin sellainen, joka kestää 90 asteen lämpötilan. Se riittää kuumaankin saunaan, sillä lämpökäsitelty puu eristää lämpöä hyvin jo itsessäänkin ja paneelin takana kulkeva ilma aloittaa kiertonsa lattianrajasta suhteellisen viileänä.

Katonrajaan ei pantu holkka- tai varjolistaa tukkimaan hengitysrakoa vaan ajettiin sirkkelillä samasta paneelilaudasta 25 mm levyinen soiro, joka naulattiin 5–6 mm etäisyydelle seinäpaneelista. Seinän ja katon väliin jäi rako, jonka kautta tuuletusilma pääsee kiertämään

Myös lauteet valmistettiin lämpökäsitellystä männystä. Rakenne tehtiin tällä kertaa asukkaan toiveesta "mökkimäisesti" pukkien varaan. Ikkunan alle saatiin tällä tavalla perheen pienille lapsille hiukan syvempi alalaude. Runkopuut nostettiin säätöjaloilla irti lattiasta, millä saavutetaan kaksi etua: ensinnäkin ne pysyvät turvallisesti irti märästä lattiasta ja toiseksi niiden avulla lauteen on hyvin helppo säätää vaakasuoriksi, mikä on tärkeää tämän vanhan, painuneen lattian kohdalla. Ja jos painuminen jatkuu, säätäminen on helppo tehdä uudelleen.

Lämpökäsitellyn puun kanssa on käytettävä aina vähintään ruostumattomia, mieluiten haponkestäviäkin ruuveja. Itse puu on suojattava. Tässä siihen valittiin hajuton ja väritön parafiiniöljy. Helpointa öljyäminen on puutavaran ollessa vielä irrallaan, valmiiksi sahattuna, sillä silloin öljyä saa helpoiten esimerkiksi lautojen päihin, missä sitä erityisesti tarvitaan.

"Lämmöneristävyys tulee erinomaisesti esiin juuri saunoissa, joissa lauteiden ja seinien pintoihin voi huoleti nojata", Väänänen kehuu."Lämpöpuuhan ei sisällä lämpöä imevää ja varastoivaa kosteutta. Monen mielestä paras ominaisuus on silti tuoksu! Männyn mukana jo uuteenkin saunaan saadaan mieto savun aromi."

Ja kun rakennusjätettä aina hiukan syntyy, ensimmäisen kiukaallisen voi lämmittää jätepaloilla. Lämpökäsitelty puu on täysin myrkytöntä ja sen voi hävittää polttamalla; makkarat voi huoleti panna kiville paistumaan.

Lisätietoja:
Oy Lunawood Ltd, Iisalmi, www.lunawood.fi
Puun käytöstä rakentamisessa ja sisustamisessa: www.puuinfo.fi
Lämpöpuusta: www.thermowood.fi

(JKA 25.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.