Taunon koti-ilta vaihtui hyiseksi pelastustehtäväksi pimeydessä: Meren pohjassa makaava lehtipuhallin muistuttaa rohkeudesta, joka johti tunnustukseen presidentiltä

Porilaisen Tauno Vuorisalon sunnuntainen koti-ilta sai vuosi sitten huhtikuussa hurjan käänteen. Myöhäinen ilta muuttui kiireiseksi pelastustehtäväksi, jonka myötä tasavallan presidentti on nyt myöntänyt Vuorisalolle hengenpelastusmitalin.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun Vuorisalon puhelin soi kymmenen aikaan illalla. Soittaja oli mökkituttavan avovaimo, joka kertoi hätääntyneenä avomiehensä vajonneen jäihin.

Noin kilometrin päässä asuva Vuorisalo ei hukannut hetkeäkään. Tuttavaa oli heti lähdettävä pelastamaan.

– Ei siinä ehtinyt muuta kuin ajatella, että sinne on nopeasti päästävä, Vuorisalo kertoo MTV Uutisille.

Kiireessä Vuorisalo ei löytänyt köyttä tai pelastusliivejä. Hän ajoi rantaan nopeasti autollaan kevätillan pimeydessä.

Tuttava oli Vuorisalon varoitteluista huolimatta lähtenyt kävelemään saarella sijaitsevalta mökiltään koiransa kanssa kohti rantaa, jossa hänen avovaimonsa oli ollut odottamassa. Kesken matkan heikot jäät pettivät ja mies koirineen oli jäänyt hyytävän kylmän veden armoille.

Vuorisalo ehti paikalle ennen pelastuslaitosta. Hän ryhtyi vetämään rannalla ollutta venettä kohti pulassa olevaa tuttavaansa.

”Vene painoi enemmän kuin syntini”

– Vedin venettä mukanani. Se vene painoi enemmän kuin minun syntini. Kun pääsin hänen vierelleen, niin voivottelin hänen nimeään useaan kertaan. Hän ei pystynyt enää vastaamaan minulle mitenkään, mutta tunsi minun ääneni, Vuorisalo muistelee.

Vuorisalo sai vedettyä pahasta hypotermiasta kärsivän ja kangistuneen tuttavansa jaloista nostamalla veneeseen. Tämän jälkeen Vuorisalo haki saaresta peittoja lämmikkeeksi. Sitten hän lähti kuljettamaan paleltunutta miestä rantaan.

Vuorisalo kertoo, että pelastuslaitoksen pelastajien saapuminen tuntui kestävän pitkään. Jäät olivat niin heikossa kunnossa, että pelastajillakin oli vaikeuksia päästä paikalle apuun.

– Kyllä siinä oli tuskaa. Pelastuslaitoksen kavereistakin moni putosi siinä jäihin. Minä en onneksi pudonnut, koska sinne olisin muuten jäänyt.

Kiitokset lämmittävät sankarin mieltä

Vuorisalo päivittelee, miksi mökkituttava ei ollut kuunnellut hänen varoituksiaan heikkojen jäiden vaarasta.

– Olin varoittanut kaveria juuri aiemmin, että jäälle ei saa mennä ilman keppiä pidempää. Jää alkoi olla niin heikkoa. Mutta ei tämä kaveri minua kovinkaan paljoa kuunnellut. Lähti menemään ja otti mukaansa vielä lehtipuhaltajan ja koiran. Se lehtipuhallin on siellä pohjassa tänä päivänäkin.

Vuorisalo kertoo saaneensa paljon kiitosta toiminnastaan. 

– Hän (pelastettu tuttava) antoi minulle kiitokseksi pelastuspuvun, paukkuliivit ja hyvän ledivalonkin hommasi.

Vuorisalo itse kertoo arvostavansa suuresti presidentin myöntämää hengenpelastusmitalia.

– Täytyy sanoa, että se herättää sellaisia tuntemuksia, että tuntee saavansa arvostusta. On se suuri kiitos.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja