Teekkarikerhot vastaavat seksismikritiikkiin – "Ketään ei painostettu toimimaan oman tahtonsa vastaisesti"

Bloggaaja Natalia Salmelan fuksikokemukset aiheuttivat viestiryöpyn – tämä seksistiseksi kuvatussa opiskelijakulttuurissa on pielessä 6:43
Bloggaaja Natalia Salmelan fuksikokemukset aiheuttivat viestiryöpyn – tämä seksistiseksi kuvatussa opiskelijakulttuurissa on kriitikoiden mukaan pielessä.

Tampereen yliopiston teekkarien poikakerhot kertovat kehittävänsä paraikaa toimintaansa vastaamaan nykypäivän arvoja. Kerhojen mukaan vanhentuneista perinteistä ollaan luovuttu tai luopumassa.

Viime päivinä on julkisuudessa esitetty kritiikkiä teekkarikulttuuriin liittyvistä epäkohdista ja syytöksiä asiattomasta toiminnasta. Kritiikki kohdistui erityisesti teekkarikerhoihin, jotka on tarkoitettu vain miehille. Julkisessa keskustelussa on tuotu esille näiden kerhojen toiminnassa vuosien saatossa ilmenneitä tapoja ja toimia, jotka on katsottu syrjiviksi tai muuten epäsopiviksi.

"Karsimme vanhentuneet perinteet"

Yksi kritiikin kohteena olleista järjestöistä oli Blebeijikerho. Vastauksessaan kerhon edustaja painotti, että vastauksessaan kerho edustaa toiminnasta vastaavaa kymmenen hengen joukkoa, joista vanhimmatkin ovat olleet toiminnassa vuosittaisen vaihtuvuuden vuoksi alle kolme vuotta. Siksi vastauksissa painopiste on nykyisessä toiminnassa.

Kerho kertoo vastauksessaan keskustelussa nousseen esille kerhon historiaan liittyviä asioita ja kertovat tiedostavansa niiden ongelmat. Toimintaa kerrotaan myös kehitetyn ja kehitettävän sellaiseksi. He kertovat, ettei toiminnassa suvaita epäasiallista kohtelua tai häirintää.

– Karsimme toiminnastamme vanhentuneiksi toteamamme tapahtumat sekä perinteet ja keskitymme sellaisiin, jotka tuottavat hyvää mieltä koko opiskelijayhteisölle, järjestö toteaa.

"Ketään osallistujaa ei painostettu toimimaan tahtonsa vastaisesti"

Yksi julkisessa keskustelussa esille nousseista tapahtumista oli viimeisen kerran vuonna 2019 järjestetty ”mimmifutis”-tapahtuma. Järjestön mukaan tapahtuma noudatti vanhentuneita perinteitä, mutta keskustelussa annettu kuva ei heistä silti vastannut totuutta.

– Tässä tapahtumassa ketään osallistujaa ei painostettu toimimaan oman tahtonsa vastaisesti emmekä ole saaneet siihen osallistujilta negatiivista palautetta. Siitä huolimatta totesimme tapahtuman, johon kutsutaan pelkkiä naisia olevan konseptiltaan vanhentunut ja päätimme lopettaa tämän perinteen, järjestöstä sanotaan.

Järjestöt muutoksessa

Tampereen ylioppilaskunta linjasi viime vuonna, että kahden vuoden sisällä sen sen yhdistysasemasta nauttivien järjestöjen jäsenkriteerien on oltava tiedossa, jäsenvalinnan peruste ei saa olla sukupuoli eikä jäsenvalinta saa olla syrjivää. Blebeijit kertovat työskenteleväsnä jäsenistönsä sukupuolittuneisuuden aiheuttaman epäkohdan korjaamiseksi.

– Teekkari- ja muunkin opiskelijakulttuurin kehittäminen edellyttää jatkuvaa toiminnan kriittistä tarkastelua ja avointa sekä rakentavaa keskustelua, he toteavat.

Jo aiemmin toinen teekkarikerho Rankat Ankat vastasi MTV Uutisten kommenttipyyntöön kertoen, että myös heillä kerhon toiminnan kehittäminen on vielä kesken.

– Kerhomme on ottanut esiin nousseet kokemukset vakavasti ja olemme jo aiemmin sitoutuneet kehittämään ja yhdenvertaistamaan toimintaamme. Historiasta esiin nousseet tapahtumat ja käytöstavat eivät edusta nykyistä arvopohjaamme millään tavalla. Emme suvaitse häirintää tai epäasiallista kohtelua tiloissamme tai tapahtumissamme keneltäkään, kerhosta kommentoitiin.

Lue myös:

    Uusimmat