MTV selvitti: Lähes jokaisessa poliittisessa nuorisojärjestössä jouduttu puuttumaan seksuaaliseen häirintään

Kokoomusnuorissa on jaettu sanktioita epäasiallisesta käytöksestä – Rydmanin häirintäjuttu nosti pintaan ongelmat nuorisojärjestössä 5:21
Katso myös: Kokoomusnuorissa on jaettu sanktioita epäasiallisesta käytöksestä – voit katsoa videolta koko pääsihteerin haastattelun.

Lähes jokaisessa isossa poliittisessa nuorisojärjestössä on jouduttu puuttumaan seksuaaliseen häirintään, paljastaa MTV Uutisten selvitys.

MTV Uutiset kysyi suurimpien puolueiden poliittisilta nuorisojärjestöiltä, onko järjestössä jouduttu puuttumaan seksuaalisesti häiritsevään käytökseen sekä mikäli käytökseen oli puututtu, minkälaisia rangaistuksia ja kuinka paljon niitä oli annettu.

Asiaa selvitettiin, sillä politiikassa tapahtuva häirintä on noussut esiin Wille Rydmanin tapauksen myötä. Useat nuoret naiset kertoivat viikonloppuna Helsingin Sanomien artikkelissa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Osa naisista oli tapahtumien aikaan alaikäisiä.

Kysymykset lähetettiin suurimpien puolueiden nuorisojärjestöille: Demarinuorille, Perussuomalainen Nuoriso ry:lle, Keskustanuorille, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitolle ja Vasemmistonuorille.

Kysymyksiä ei lähetetty Kokoomusnuorille, sillä Kokoomusnuorten pääsihteeri kommentoi asiaa jo aiemmin suorassa lähetyksessä MTV Uutiset Livessä. Kokoomusnuorten vastaukset on kirjoitettu tuon lähetyksen pohjalta, ja pääset katsomaan lähetyksen jutun alussa olevalta videolta.

Vastauksista selvisi, että kaikissa järjestöissä Keskustanuoria lukuun ottamatta oli puututtu seksuaaliseen häirintään. Keskustanuorten puheenjohtaja kuitenkin huomauttaa, että hän on toiminut puheenjohtajana vasta tämän vuoden alusta alkaen.

– En voi väittää, etteikö erilaista häirintää pitkäikäisen järjestön tapahtumissamme olisi ollut.

Kokoomusnuorissa jaettu porttikielto kahden vuoden sisällä

Kokoomusnuorten pääsihteeri Juho Kärkkäisen mukaan järjestössä tilanne ei ole täydellinen. Hänen mukaansa töitä häirinnän estämiseksi on tehty paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Meilläkin on otettu käyttöön Code of Conduct, jossa määritellään asiallisen ja asiattoman käyttäytymisen raja, Kärkkäinen kertoo.

Lisäksi Kärkkäisen mukaan kokoomusnuorten tapahtumissa ja sen toiminnassa mukana on kaksi häirintäyhdyshenkilöä, joiden puoleen voi kääntyä luottamuksellisesti.

– Erilaisista häiriökäyttäytymisistä ollaan pystytty antamaan sanktioita ja tällä tavalla varoittavia esimerkkejä, Kärkkäinen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Kärkkäisen mukaan järjestön skaala sanktioinnissa alkaa puhuttelusta ja kovin rangaistus on porttikielto järjestön tapahtumaan.

– Sen voin sanoa, että omana aikanani on jouduttu jakamaan porttikielto, Kärkkäinen kertoo.

Kärkkäinen aloitti järjestön pääsihteerinä heinäkuussa 2020.

Demarinuorissa kaksi seksuaalisen häirinnän tapausta reilun vuoden aikana

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kertoo hänen tietoonsa tulleen joitakin häirintätapauksia. Perholehto on toiminut puheenjohtajana syyskuusta 2020 alkaen.

Hän kertoo olevansa tietoinen kahdesta seksuaalisen häirinnän tapauksesta, joista järjestölle on raportoitu joko anonyymin lomakkeen kautta tai suoraan järjestön häirintäyhdyshenkilölle kertoen.

– Toisessa tapauksista kyse oli seksuaalissävytteisestä puheesta, josta käytiin tekijän kanssa keskustelu. Toinen tapaus ajoittui liiton tapahtuman jälkeiseen, omaehtoiseen iltaohjelmaan. Tässä tapauksessa ilmoittaja ei halunnut ryhdyttävän toimiin, joten tapaus käsiteltiin tarjoamalla ilmoittajalla keskusteluapua ja tukea.

Perussuomalaisissa Nuorissa seksuaaliseen häirintään on puututtu kerran

Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbomin mukaan seksuaalisesti häiritsevään käytökseen on puututtu kerran järjestön sisäisessä tapahtumassa. 

– Henkilö ei itse kokenut toimineensa seksuaalissävytteisesti, mutta eräälle jäsenelle tilanne oli ollut ahdistava, ja tämä johti jatkotoimiin.

Bergbomin mukaan asianomaisten osalta ryhdyttiin välittömästi toimenpiteisiin ja ohjeistettiin jatkosta. Seurauksena tapauksesta nuorisojärjestön hallitus antoi kirjallisen varoituksen yhdelle jäsenelle.

– Järjestömme suhtautuu vakavasti kaikenlaiseen kiusaamiseen, häirintään ja huonoon käytökseen toista jäsentä tai henkilöä kohtaan.

Bergbomin mukaan Perussuomalaisen Nuorison säännöissä vaaditaan kunnioittavaa käytöstä toista jäsentä kohtaan.

Keskustanuorissa ei tiedossa seksuaalista häirintää tältä vuodelta

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos ei ole tietoinen, että hänen kautensa aikana olisi ollut seksuaalista häirintää tai siitä olisi tehty ilmoituksia. Hän on toiminut puheenjohtajana tämän vuoden alusta lähtien.

– En voi väittää, etteikö erilaista häirintää pitkäikäisen järjestön tapahtumissamme olisi ollut, aina kun joukko ihmisiä on paikalla, voi tapahtua ylilyöntejä. Tärkeintä on luoda pelisäännöt, jotta kaikki ymmärtävät tilanteet, osalle rajojen ymmärtäminen tuntuu nykyään olevan hankalaa. 

Sandroosin mukaan Keskustanuorissa käytetään "tapahtuma- ja tilaisuusohjesääntöä jotka luovat hyvät perusperiaatteet ja tuomitsevat kaiken seksuaalisen häirinnän. Ohjeissa on myös turvallisemman tilan periaatteet." Näiden ohjeiden mukaan jokaisessa tapahtumassa on häirintäyhdyshenkilö.

Mikäli häirintää esiintyisi, henkilö poistettaisiin Sandroosin mukaan tapahtumista.

– Tämän jälkeen on selvitettävä, sitoutuuko henkilö toimintamme normeihin. Mikäli ei, keskustanuorten toimintaan ei voi osallistua. Tilanteissa toimimme yksilökohtaisesti ja kunnioittaen etenkin tilanteen uhria.

Vihreissä nuorissa häirintää esiintynyt avoimilla baarijatkoilla

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton pääsihteeri Bicca Olin kertoo järjestön tiedossa olevan yksittäisiä tapauksia seksuaaliseen häirintään liittyen.

Olinin mukaan häirintää on esiintynyt järjestön toiminnan puitteissa esimerkiksi avoimilla baarijatkoilla baarin muiden asiakkaiden toimesta.

– Kaikkiin tilanteisiin on puututtu keskustelemalla ja tarvittaessa poistamalla henkilön paikalta. Olemme puuttuneet monenlaiseen epäasialliseen toimintaan turvallisemman tilan periaatteiden pohjalta.

Järjestön keinovalikoimaan kuuluvat Olinin mukaan "kaikki puhutteluista toiminnan porttikieltoihin". Henkilöitä on pyydetty poistumaan väliaikaisesti ja myös kokonaan toiminnasta epäasiallisesta käytöksestä johtuen.

Järjestö on auttanut jäseniään myös rikosilmoitusten teossa ja tehnyt niitä heidän puolestaan, kun häirintää on esiintynyt verkossa ulkopuolisten toimesta.

Vasemmistonuorissa häirintä on usein kiusaamista

Vasemmistonuorten puheenjohtajan sijainen Jenni Suutari kertoo suurimman osan viime vuosina tietoon tulleiden häirintätapausten koskeneen kiusaamista tai toiseuttavaa käytöstä.

– Valitettavasti mikään yhteiskunnan osa-alue ei kuitenkaan ole seksuaalisesta tai sukupuolisesta häirinnästä vapaa, ja myös Vasemmistonuorissa olemme joutuneet puuttumaan seksuaaliseen häirintään.

Mikäli häirintää ilmenee, Suutarin mukaan asia otetaan tietoon tullessa "aina vakavasti ja siihen puututaan välittömästi". Järjestöllä on käytössä ”kattava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä turvallisemman tilan periaatteet”. Toiminnassa on häirintäyhteyshenkilöitä.

Hän sanoo, että Vasemmistonuoret voisi onnistua asiassa aina paremmin.

– Häirintätapauksen ilmetessä on tärkeää kuunnella uhrin toiveita asian käsittelyssä. Tarvittaessa voimme myös esimerkiksi erottaa jäseniä luottamustehtävistä tai järjestöstä, mikäli he eivät sitoudu toiminnassaan turvallisemman tilan periaatteisiin.

Suutarin mukaan toimiin ryhtyminen on ollut Vasemmistonuorissa poikkeuksellista.

Lue myös:

    Uusimmat