Mainos

Tee päätös, ota ensiaskel ja taistele! Näin asetat itsellesi realistisen treenitavoitteen

Olipa tavoitteenasi sitten painonpudotus tai lihasmassan kasvattaminen, tärkeintä olisi kysyä itseltään miksi.

Ennen dieetin aloittamista tai kuntosalille ryntäämistä jokaisen tuloksista haaveilevan kannattaa laatia itselleen toimintasuunnitelma. Nordic Fitness Expossa vierailleen voimannostaja Mikko Korpeisen mukaan realistisen tavoitteen asettaminen lähtee omien arvojen määrittämisestä. 

– Arvot määrittävät sen suunnan, millä tavalla mennään. Ne toimivat niin sanotusti tienviittoina. Arvot eivät saa koskaan olla ristiriidassa oman tavoitteen kanssa tai tavoitteen toteutuminen käy paljon vaikeammaksi, Korpeinen toteaa.

Toinen arvostaa perhettä ja ystäviä, toinen taas terveyttä ja hyvää oloa. Arvot ovat jokaisella erilaisia, ja ne voivat myös muuttua matkan varrella. 

Mitä, miten ja miksi?

Seuraavana vuorossa on tavoitteen asettaminen. Tavoitetta asettaessa kannattaa Korpeisen mukaan kysyä itseltään, miksi. Kunnolla perusteltu ja omaan arvomaailmaan sopiva tavoite on helpompi saavuttaa kuin vaikkapa ulkoisten paineiden vuoksi asetettu tavoite. Tavoitteen tulisi myös olla realistinen ja aidosti innostava. 

– Mitä se tuo elämääni enemmän, jos pudotan painoa 30 kiloa? Ovatko asiat paremmin, olenko onnellisempi?

Tavoite ei Korpeisen mukaan saa olla liian ehdoton, vaan sopivasti joustava. 

– Suunnitelma ja todellisuus eivät läheskään aina vastaa toisiaan. Todellisuus on se, että maasto on epätasaista ja täynnä esteitä. En tiedä yhtään ihmistä, joka olisi pystynyt tekemään asiat suunnitelman mukaan.

Kun lipsahduksia sattuu, liian ehdottoman tavoitteen asettanut henkilö voi murtua henkisestä täysin, Korpeinen toteaa.

"Pelkää, jos pelottaa, mutta toimi"

Epätasaisesta maastosta johtuen etukäteen mietitty toimintasuunnitelma onkin ensiarvoisen tärkeää. Toimintasuunnitelmaan kirjataan tavoitteelle päivämäärä, sekä mahdollisia palkintopäiviä. Toimintasuunnitelmaan kirjataan myös haasteet, kuinka epäonnistua onnistuneeksi.

– Meidän täytyy pystyä ennakoimaan haasteet ja miettiä, mitkä voisivat olla madollisia kompastuskiviä. Mitä jos tulen kipeäksi ja niin edelleen? Etukäteen mietityt kompastuskivet vähentävät stressitilaa.

Kun toimintasuunnitelma on valmis, on aika ottaa ensiaskel ja aloittaa matka kohti päämäärää. Tärkeintä on Korpeisen taistella ja uskoa itseensä, tehdä päätöksiä, jotka tukevat asetettua tavoitetta.

– Pelkää, jos pelottaa, mutta toimi, Korpeinen kiteyttää. 

Korpeisen mukaan pienet arjen valinnat ratkaisevat. Kokeile tätä tehotreeniä sohvalle jäämisen sijaan. 

0:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.