Tee nämä muutamat perusasiat puutarhassasi nyt – säästyt monelta harmilta: "Keväällä harmittaa, jos..."

Suomen kaunein mökki-kilpailun voittaneiden Martti Uotilan ja René Wilénin vinkit kotipuutarhojen syystöihin 3:18
Suomen kaunein mökki-kilpailun voittaneiden Martti Uotilan ja René Wilénin mökkipihalla kasvaa satoja eri kasvilajeja, joista osaa vaatii erityistä huolta talven tullen. Videolla vinkit kotipuutarhojen syystöihin!

Puutarhassa on nyt oikea aika tehdä syystyöt, jotka varmistavat kasvien kukoistuksen ensi keväänä.

Muun muassa kasvien suojaaminen ja lehtien haravoiminen varmistavat sen, että puutarha on keväällä hyvinvoiva. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori antaa tässä artikkelissa täsmäohjeet kotipuutarhan syyshoitoon.

– Tässä vaiheessa on hyvä suojata puutarhakasvit peuroilta, jäniksiltä ja pupuilta. Monet eläimet syövät mielellään puutarhakasveja talven aikana. Keväällä harmittaa, jos suojaus on jäänyt tekemättä, Taulavuori sanoo.

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden ympärille hän kehottaa laittamaan puolentoista metrin verkkoaidan peurojen varalta.

– Jos pihalla käy peuroja, niin siitä näkee nyt hyvin, mitkä kasvit niille maistuvat. Ne kannattaa suojata.

Myyrät ja jänikset kuriin

Jänisten ja pupujen varalta Taulavuori kehottaa laittamaan puiden ja kasvien ympärille puoli metriä korkean runkosuojuksen. Myyriä varten sama suojus kannattaa työntää maahan noin kymmenen senttimetrin syvyyteen. 

– Myyriin voi käyttää myös myyränkarkottimia. Jos myyrät syövät jonkun verran juuria, ei se yleensä haittaa, mutta jos ne pääsevät runkoon kiinni, kuolee kasvi kesällä.

Nurmikon Timo Taulavuori neuvoo jättämään syksyn lehtien pudotessa noin 5 senttimetriä pitemmäksi kuin yleensä. Jos lehtiä putoaa paljon, suosittelee hän haravoimista. Muuten nurmikko voi tukehtua.

– Etenkin tammesta ja vaahterasta tulee peittäviä lehtiä. Jos niistä muodostuu kansi tai kuori, kannattaa se haravoida pois. Lehtikuori ei läpäise valoa, ja vielä kun sade painaa lehdet nurmikkoa vasten, saattaa nurmikko tukehtua. Sieni- ja hometaudit saattavat iskeä nurmikkoon.

Nämä kasvit kannattaa istuttaa jo nyt

Kasvejakin voi vielä istuttaa.

– Astiataimia on kaikissa puutarhamyymälöissä, eli kasveja, jotka ovat kasvaneet astiassa tai ruukussa.

Syksyn kostea ilma ja kostea maa antavat näille kasveille hyvän alustan lähteä keväällä kasvuun.

Taulavuori muistuttaa syksyn olevan puutarhassa erityisen hyvää fiilistelyaikaa.

– Keväällä on aina kova kiire tehdä kaikenlaista puutarhassa, mutta syksyllä on leppoisaa. Kannattaa laittaa lämmintä päälle, viritellä valoja ja nauttia. Puutarhassa on syksyllä aivan erilainen ääni- ja tuoksumaailma ja ruskan myötä vielä omat värinsäkin.

Syksyn puutarhanhoidosta lisää Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3-kanavalla perjantaina 2.10 kello 17. Voit katsoa ohjelman tästä linkistä.Lue myös:

    Uusimmat