Tappajaetanoiden voittokulku jatkuu – espanjansiruetanat levittäytyneet jo Rovaniemelle asti

2:00
Tappajaetanat jatkavat leviämistään.

Tappajaetanaksikin kutsuttu espanjansiruetana jatkaa voittokulkuaan myös meillä Suomessa.

Se on levittäytynyt uusille alueille ja runsastuu paikallisesti. Vieraslajen hallintasuunnitelman mukaan laji pitäisi hävittää ja sen leviämistä rajoittaa, mutta käytännössä se on vaikeaa ellei mahdotonta. Laji on melkein kaikkiruokainen eikä sillä ole luontaisia vihollisia.

Haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu espanjansiruetana on levittäytynyt jo lähes koko Suomeen. Pohjoisimmat havainnot on tehty Rovaniemellä. Laji menestyy hyvin, koska se viihtyy monenlaisissa ympäristöissä eikä nirsoile ruuan kanssa.

Ravinnoksi kelpaavat useimmat puutarha- ja viljelykasvit, mutta myös lajitoverit.

— Se tappajaetana nimi tulee siitä, että niillä on tapana syödä toisiansa, siis raatoja, selittää tutkija Katriina Könönen Suomen ympäristökeskuksesta. 

Kiehuva vesi tappaa etanat tehokkaimmin

Vieraslajien hallintasuunnitelman mukaan laji pitäisi pyrkiä hävittämään ja sen leviämistä rajoittamaan. Jotta se onnistuisi, etanat pitäisi kerätä pois pihoilta ja puutarhoista jo aikaisin keväällä ennen kuin ne alkavat lisääntyä.

Lajin lisääntyminen on nimittäin poikkeuksellisen tehokasta: yksi etana munii satoja munia kasvukauden aikana.

— Paras hävityskeino ja minusta armeliain on kaataa niiden päälle runsaasti kiehuvaa vettä. Se tappaa ne nopeasti ja tehokkaasti, neuvoo Könönen.

Raadot on laitettava sekajätteeseen tai kaivettava syvälle maahan, jotta ne eivät jää lajitoverien ruuaksi. 

Kotoiset ukkoetanat ovat vaarattomia

Kannattaa myös olla tarkkana, ettei vahingossa ryhdy hävittämään harmittomia ukkoetanoita. Molemmat ovat isokokoisia ja saattavat muistuttaa toisiaan. 

— Espanjansiruetanalla hengitysaukko on kilven pääpuolella etupäässä. Ukkoetanalla hengitysaukko on kilven takapäässä, keskilinjan takapuolella, ei lähellä päätä. Espanjansiruetanalla selkäpuoli on hyvin pyöreä. Sillä ei ole sellaista harjaa selkäpuolella niinkuin ukkoetanalla, kuvailee Könönen. 

Espanjansiruetanat voivat levittää toksoplasmoosia

Espanjansiruetanat voivat olla väriltään ruskeita, oranssinsävyisiä tai mustia. Ne voivat myös levittää tauteja.

— Se saattaa saada toksoplasmoosin itseensä kuten monet muutkin eliöt. Sen tajia täytyy olla vähän varovainen sen kanssa. Jos käsittelee ja poimii niitä, kannattaa sen jälkeen pestä hyvin kätensä. Etenkin raskaina oleville toksoplasmoosi on haitallinen, toteaa Könönen. 

Tappajaetanat kelpasivat ruuaksi pesukarhuille

Espanjansiruetanalla ei ole luonnollisia vihollisia ja vain harvat lajit käyttävät niitä ravinnoksi. 

— Siilien on jossain määrin havaittu syövän sitä ja jotkut linnut saattavat syödä, sanoo Könönen.  

Muutama vuosi sitten Korkeasaaressa kokeiltiin keitettyjen espanjanasiruetanoiden syöttämistä eläimille. Parhaiten ne maistuivat pesukarhuille, mutta esimerkiksi karhut ja ahmat eivät kelpuuttaneet niitä ruuaksi.

Ilmaston lämpeneminen suosii espanjansiruetanoita

Kaiken muun lisäksi lämpenevä ilmasto suosii espanjansiruetanoita.

— Mitä lämpimämpää, sitä paremmin aikuiset yksilöt talvehtivat ja ne ovat iskussa aikaisin keväällä ja sitten voivat levittäytyä pohjoista kohti. 

Lämpenevä ilmasto tuo meille myös uusia vieraslajeja.

— Viime syksynä meillä havaittiin uusi isokokoinen vieraslajietana, mustapääetana. Samaan aikaan sitä löytyi Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Se on levittäytynyt viimeisen 10-20 vuoden aikana Keski-Euroopassa. Ilmastonmuutoksella on varmasti yhteyttä siihen, että tällaiset eteläiset lajit levittäytyvät kohti pohjoista, arvioi Könönen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja