Teboilin ikkunat tuhrittiin Z-symbolilla Espoossa – "Ei tällaista tekoa voi ymmärtää"

Teboilin huoltoasema töhrittiin Espoossa 0:36
Katso kuvat: Teboilin huoltoaseman ikkunat ja ovet töhrittiin Z-kirjaimella Espoon Kivenlahdessa.

Kivenlahden Teboil-asema joutui perjantainvastaisena yönä ilkivallan kohteeksi. Espoossa sijaitsevan huoltoaseman ikkunat ja ovet tuhrittiin Z-kirjaimilla, joita on nähty käytettävän Venäjällä sen armeijan ja hallituksen tukemistarkoituksessa. 

Teboil-huoltoasemaketju on viime päivinä joutunut osittaisen boikotoimisen kohteeksi. Se on venäläisen öljyjätti Lukoilin tytäryhtiö, minkä takia useat tahot ovat irtisanoneet yhteistyökumppanuutensa Teboilin kanssa. 

Kivenlahden Teboilin toinen kauppias Tero Mäläskä kertoo, että yöllä huoltoasemaan kohdistunut tapahtunut ilkivallanteko oli ensimmäinen laatuaan. Z-kirjainten lisäksi huoltoaseman pihamainoksia on töhritty ja mainostelineitä sekä polttoainepumppujen mainoskoteloita on rikottu. 

– Tämä on minusta järkyttävää. Me yksittäiset kauppiaat olemme tässä sijaiskärsijöitä, eikä tällaista tekoa voi ymmärtää, Mäläskä kommentoi. 

Z-kirjainta on käytetty Ukrainan sodan aikana käytetty Venäjällä osoittamaan tukea hallitukselle ja armeijalle. Ensimmäisen kerran Z-symboli nähtiin venäläisten sota-ajoneuvojen kylkiin maalattuna. Joidenkin teorioiden mukaan Z tarkoittaa Venäjän joukkojen hyökkäyssuuntaa eli länttä (zapad) tai lausahdusta za pobedu, joka on vapaasti suomennettuna ”voiton puolesta”. 

Rikosilmoitus tehty

Kauppias kertoo, että ilkivallasta on tehty rikosilmoitus ja poliisi on jo käynyt huoltoasemalla tarkastamassa ja kuvaamassa tilanteen.

– Kuvatallenteita emme ole vielä ehtineet katsomaan, mutta ne toimitetaan poliisille. 

Teboil Kivenlahti pitää töhrimisistä ja tuhotöistä huolimatta ovensa auki. Hajalle menneitä mainoskoteloita ja -telineitä poistetaan muun työn ohessa. Kauppias harmittelee ilkityöstä koituvaa ylimääräistä työtä ja harmitusta. 

– Ikkunoiden Z-kirjaimet on onneksi tehty grafiittimaalilla, joten se kyllä lähtee. Luojan kiitos ei tarvitse ikkunoita vaihtaa. 

Tavallista hiljaisempaa


Mäläskän mukaan Teboililla on viime päivinä ollut hieman tavallista hiljaisempaa.

– Väistämättä vallitseva tilanne näkyy, mutta onneksi ei sisäkaupassa. Sisäkaupan tulot ovat kauppiaalle tulevaa rahaa. 

Kauppias toivoo, että kukaan ei kohdistaisi vastustustaan yksittäisiä huoltoasemia kohtaan. 

– Olemme yksittäisiä kauppiaita, emmekä millään tavalla syyllisiä tähän tilanteeseen. Tämä on kaikki ylimääräistä työtä ja murhetta yksittäiselle kauppiaalle ja henkilökunnalle. 

Teboil-sivustosta varoitettiin

Perjantaina Teboilin kotisivuille pyrkivä joutui monen tunnin ajan törmäämään varoitukseen suojaamattomasta yhteydestä. Sivustolle pyrkivää varoitettiin, että sivustolle teboil.fi hyökännyt taho saattaa yrittää varastaa käyttäjän tietoja, esimerkiksi salasanoja, viestejä tai luottokorttitietoja. 

Varoitussivu oli poistunut verkkosivuille mentäessä perjantai-iltapäivään mennessä. 

Lue myös:

    Uusimmat