Teatterikesä murtaa kielimuureja visuaalisella teatterilla

Parhaillaan käynnissä oleva Tampereen Teatterikesä tarjoaa jälleen lukuisia ulkomaisia esityksiä, joista osassa ei tarvita lainkaan vieraan kielen ymmärrystä. Täysin puhuttua tekstiä vailla olevat esitykset ovatkin vahvassa suosiossa Keski-Euroopassa ja tekevät näin pikkuhiljaa tuloaan myös Suomeen.

Ranskalaisen Compagnie au Cul du Loup -ryhmän Mousson-esitys on visuaalista teatteria parhaimmillaan. Siinä yhdistyvät kuvan, liikkeen ja äänen voima tavalla, joka murtaa vahvimmankin kielimuurin. Esityksessä ei ole puhuttua tekstiä, ei edes juonta - katsojille tarjotaan käyttöön vain viitekehykset.

- Kaikki voivat keksiä oman tarinansa, kaikki näkevät esityksen omalla tavallaan. Toiset nauravat paljon, toiset hengästyvät esityksissä. Tätä me juuri toivommekin, kertoo Quentin Ogier. - On myös ihmisiä, jotka eivät pääse näytöksestä jyvälle. He yrittävät ymmärtää esitystämme, vaikka siinä ei ole mitään ymmärtämistä. Katsojan pitää vain vapautua, esitys on herkkä ja tunteellinen kokemus. Katsojan pitää vain luottaa tunteisiinsa ja vapautua.

Puheettomassa, visuaalisessa teatterissa yhdistyvät teatteritaiteen monet eri muodot, ja sen suosio kasvaakin jatkuvasti Keski-Euroopassa.

-Moderni tanssi tulee yhä vahvemmin teatteriin ja teatteri on yhä enemmän fyysistä työskentelyä. Myös sirkus ja musiikki ovat aina vaan teatraalisempia. Raja-aidat ovat kaatumassa ja työmuodot yhdistyvät. Yhdistyminen luo uusia työmuotoja ja antaa uutta energiaa uusien muotojen luomiselle, arvioi Ogier.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat