"Täysin epäammattimaista" – IL: Pojalle ostettiin 13 000 euron kevytauto, joutuu silti kulkemaan bussilla vielä ainakin vuoden

Iltalehteen yhteyttä ottaneen helsinkiläisperheen äiti pitää Suomen toimintaa kevytautoja koskevan lainsäädännön valmistelussa epäammattimaisena. Perheen pojalle ostettiin 13 000 euron hintainen auto, jolla poika ei nyt pääsekään ajamaan.

Niin sanotut kevytautot eli nopeusrajoitetut henkilöautot mahdollistavaa lakia lykätään vuodella. Marraskuulle alun perin suunnitellun lakimuutoksen siirtymisestä kertoi perjantaina liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd).

Kevytautolla tarkoitetaan aikaisintaan vuonna 2015 käyttöönotettua ja omamassaltaan enintään 1 500 -kiloista henkilöautoa, joka on muutettu ja muutoskatsastettu ajoneuvoksi, jonka enimmäisnopeus on 60 kilometriä tunnissa.

Kevytautojen tarkoituksena on tarjota turvallisempi vaihtoehto mopoille ja mopoautoille. Kevytauto on muutettava autoksi viimeistään, kun ajoneuvon käyttöönottovuoden päättymisestä on kulunut 10 vuotta.

EU kuitenkin veti maton Suomen suunnitelmien alta ja torppasi lain, joka olisi mahdollistanut kevytautot. Syynä on lainsäädännön hiominen EU-säädösten mukaiseksi.

Helsinkiläisperhe raivostui

Yksi lakimuutoksen lykkääntymisestä närkästynyt perhe otti yhteyttä Iltalehteen.

Helsinkiläisperheen äiti kertoo, että heidän pojalleen oli ostettu 13 000 euron hintainen Hyundai i10, joka oli tarkoitus muuttaa ja muutoskatsastaa kevytautoksi lain tultua voimaan.

SM-tasolla jääkiekkoa pelaava poika käy urheilulukiota, jonne kulkeminen bussilla kestää äidin mukaan puolitoista tuntia suuntaansa.

Äiti on keskustellut asiasta Suomen liikenneviranomaisten kanssa, mutta heillä ei ollut muuta sanottavaa kuin että ovat itse pahassa välikädessä.

– Sanottiin, että Berner runnoi tätä läpi, ja EU:sta asiaa ei varmistettu. Tuohan on täysin epäammattimaista, äiti puhisi Iltalehdelle.

Ministeri Marinin mukaan lainsäädäntöä yritetään muokata siten, että kevytautot saataisin tien päälle vuoden kuluttua. Varmaa sekään ei ole, ja pahimmassa tapauksessa kevytautosuunnitelmat pannaan jäihin.

– Olen pahoillani, että tilanne on tällainen. Tämä tilanne on valitettava ja ymmärrän hyvin, että yksittäisiä perheitä ja yksittäisiä nuoria tämä tilanne harmittaa ja siitä olen pahoillani, että tilanne on tähän ajautunut, ministeri Marin totesi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat