Mainos

Tax free saanut kilpailijan Etelä-Karjalassa - nyt jyräävät invoice-ostokset

Suomessa tehdään vuosittain yli miljoona tax free -ostosta. Iso osa tästä tapahtuu Etelä-Karjalassa ja etenkin venäläismatkailijoiden toimesta.

Vuoden 2012 aikana tax free -myynti kasvoi Lappeenrannassa 23 prosenttia ja Imatralla 36 prosenttia, kertoo esimerkiksi Global Blue Finlandin ylläpitämät tax free -tilastot.

Tutun tax freen rinnalle ovat nousseet myös invoice-ostot, kertoo alueellisen kehitysyhtiön Wirma Lappeenranta Oy:n matkailupalveluiden johtaja Kirsti Rautio.

– Nyt ovat nousseet suosioon myös invoice-kaupat. Kauppias tekee tällöin venäläisasiakkaalle laskun. Venäläismatkailija leimaa sen Suomen Tullissa pois lähtiessään, jolloin tulli vahvistaa tavaran poistuneen maasta. Seuraavalla kerralla matkailija käy samassa kaupassa ja saa tullin leimaamaa laskua vastaan veroedun, Rautio kuvailee.

Raution mukaan kauppiaat pitävät invoice-kaupasta juuri siksi, että asiakas palaa kauppaan.

– Tämä on ollut käytössä vasta muutaman vuoden. Tilastoja sen käytöstä ei siis varsinaisesti ole, mutta tietojeni mukaan hyvin moni eteläkarjalainen kauppa on jo ottanut tämän tavan käyttöönsä. On arvioitu, että invoice-kaupoilla tehdään jo yli puolet verottomasta myynnistä.

Rautio muistuttaakin, että invoice-kaupat eivät näy esimerkiksi Global Blue Finlandin tax free -tilastoissa.

– Kaupat ja varsinkin asiakkaat tykkäävät, joten niin isoja kuin pieniä liikkeitä on tässä jo mukana.

Tavallisena arkipäivänä Kaakkois-Suomessa kirjataan noin 25 000 rajanylitystä. Vuodenvaihteessa määrä yleensä kaksinkertaistuu. Venäläisten keskuudessa etenkin Lappeenrannassa ostoksilla käynti on suosittua.

Tax free -tilastojen kunkkuna on Suomessa yleensä Helsinki. Perässä tulevat kuitenkin kovaa vauhtia Etelä-Karjalan kaupungit, kuten Lappeenranta ja Imatra.

– Lappeenrannan yhtenä erityispiirteenä on shoppailu. Suomessa ostetaan ihan kaikkea päivittäistavaroista rautakauppaan ja vaatteisiin, kertoo Wirma Lappeenranta Oy:n matkailupalveluiden johtaja Kirsti Rautio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.