"Menetämme vajaan miljoona euroa päivässä" – Etelä-Karjalassa venäläisturistien poissaolo näkyy karulla tavalla

Tänä vuonna Etelä-Karjalassa jäädään ilman venäläisturisteja, jotka muodostavat merkittävän osuuden alueen matkailusta. Maakuntajohtajan mukaan tällä hetkellä menetetään jopa vajaa miljoona euroa päivässä, koska venäläiset eivät pääse rajan yli shoppailemaan.

Yleensä joulun jälkeinen aika on Etelä-Karjalassa turismin kultakautta niin majoituspalveluiden kuin päivittäistavarakaupan osalta.

Venäjällä joulua vietetään vasta uuden vuoden aikaan, joten joululahjaostokset on ollut kätevää tehdä Suomen joulun jälkeisistä alennusmyynneistä.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:n mukaan ulkomaalaiset matkailijat tekivät vuonna 2019 yhteensä 1,9 miljoonaa matkaa Etelä-Karjalaan.

Heistä jopa 96 prosenttia oli venäläisiä.

Se on siis maakunnalle taloudellisesti erittäin merkittävää. Viime vuonna venäläisturistit toivat Etelä-Karjalaan yli 310 miljoonaa euroa.

– Arvioidaan, että nyt kun rajat ovat koronan vuoksi kiinni, meiltä jää matkailutuloa saamatta vajaat miljoona euroa päivässä, Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen sanoo.

Vaikka moni käy vain päivittäismatkalla, ovat Etelä-Karjalan majoituspaikat olleet tähän aikaan vuodesta täynnä. Sikanen arvioi, että tänä vuonna päästään noin puoleen viime vuoteen verrattuna.

– Onhan tunnelma tietenkin todella haastava, ja mitä pidemmälle koronatilanne jatkuu, sitä haastavammaksi tilanne käy, hän kuvailee yrittäjien tunnelmia maakunnassa.

Moni erikoisliike laittanut lapun luukulle

Viime vuonna Etelä-Karjalaan matkanneista venäläisistä 73 prosenttia tuli ostoksille. 

– On yksiselitteisen selvää kaikille Etelä-Karjalassa, ja toki muualla Suomessakin, että ulkomainen ostovoima on poissa, sanoo Lappeenrannan Prisman johtaja Risto Punkkinen.

Lappeenrannan Prisman tulovirroista arviolta 15–20 prosenttia on tullut venäläisiltä kuukauden mukaan. He ovat nyt joutuneet sopeuttamaan toimintaansa, mutta pärjänneet melko hyvin haasteisiin nähden.

Punkkisen mukaan heidän etunsa on se, ettei Prismaa ja sen vuokraamia tiloja ole pääsääntöisesti tehty venäläisturisteja varten, vaan he ovat olleet mukava lisä kotimaan kysyntään.

– Mutta kuten tiedetään, Lappeenrannassakin monesta erikoisliikkeestä on mennyt kokonaan ovet kiinni.

Kaikkea ei ole laskettu venäläisturismin varaan

Vielä ei tiedetä, milloin raja aukeaa. Venäjällä koronatilanne on yhä huolestuttava, eikä maa ole lähelläkään Suomen ja EU:n asettamien raja-arvoja rajoitusteen hölläämiseen. Tänään maassa raportoitiin yli 26 000 tapausta vuorokaudessa.

Lisäksi Venäjällä on omat rajoituksensa, joihin Suomi ei voi vaikuttaa.

Vaikka tilanteen toivotaan helpottavan pian, maakuntajohtaja Sikanen kuitenkin muistuttaa, että heillä on ennenkin totuttu venäläisturismin nousuun ja laskuun vuosien aikana.

Kaikkea ei siis laiteta heidän varaansa.

–  Haluamme edelleen kehittää esimerkiksi Saimaan alueen matkailua, ja ottaa huomioon monipuoliset markkinat. Kotimaan matkailuun ladataan paljon odotuksia ensi vuodelle.

Katso MTV Uutiset Livestä artikkelin alusta lisää Etelä-Karjalan tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat