Koronabuumi oli vasta alkua: Verkkokaupalle odotetaan huimaa kasvua jatkossakin – näin tilausmäärät nousisivat entisestään

Verkkokauppa yleistyy - ruuhkautuuko toimitus? 8:12
Verkkokauppa yleistyy - ruuhkautuuko toimitus?

Verkkokaupan suosion uskotaan kasvavan vauhdilla vielä vuosia koronan jälkeenkin.

Vaatteita, kenkiä, kodin elektroniikkaa ja tietotekniikkaa. Näitä tuotteita suomalaiset tilaavat useimmiten netistä. 

Korona-aika on nostanut verkkokaupan suosiota selvästi, eikä laskua näy. 

– Puhuttiin useiden kymmenien prosenttien kasvusta ja kotiinkuljetusmäärät suorastaan räjähtivät, kertoo Postin paketti- ja verkkokaupan johtaja Arttu Hollmérus.

– Todennäköisesti verkkokauppa tulee kasvamaan sellaista 10 prosentin vuosittaista kasvuvauhtia tästä hetkestä vielä monta vuotta eteenpäin, Hollmérus kertoo. 

Naapurimaissa verkkokaupan kasvu on vielä suurempaa. Suomessa reilu neljäsosa arvioi ostaneensa verkkokaupasta viimeisen viikon aikana, kun Ruotsissa vastaava luku oli reilut 60 prosenttia.

Toimituskulut haittaavat kokemusta

Postin teettämän kyselyn mukaan verkkokauppaa lisäisi entisestään ilmaiset ja nopeammat kuljetukset. 

– Jos ottaa yksittäistä pientä asiaa, niin sitten on helpompi lähteä vain kauppaan, Antti Malmia kertoo. 

Malmia kertoo siirtäneensä lähes kaikki päivittäistavaraostoksensa verkkoon. Kaupassa tulee käytyä lähinnä yksittäisten mielitekojen perässä. 

Kolme neljästä kertoo kasvattaneensa joskus ostoskoriaan saadakseen ilmaisen toimituksen. Näin on tehnyt myös Roosa Vanhala

– Olen sen verran pihi, että kyllä katson mahdollisimman ilmaisen toimituksen aina. Eli jos on joku tilausraja niin pyrin tilaamaan sen yli, kertoo Vanhala kulutuskäyttäytymisestään. 

Pian jo jouluostoksille

Verkkokaupan suosion kiihtyminen haastaa jälleen tulevaa joulusesonkia, ja rahtiliikenne jumittaa maailmalla. Saatavuusongelmia on edessä.  

– Nyt varsinkin kun Kiinasta uutisoidaan, että siellä rajoitetaan sähkön käyttöä, eli tehtaat voi olla vaan tietyn määrän viikosta auki, kertoo Verkkokauppa.comin kaupallinen johtaja Vesa Järveläinen.

Hidastusta EU:n ulkopuolelta tilattujen tuotteiden saatavuuteen tuo myös tuore lakiuudistus, joka edellyttää, että kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat tavarat täytyy tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.

– Jos haluaa varmistaa pukinkonttiin sen tietyn tuotteen, kannattaa olla tänä jouluna normaalia aiemmin liikkeellä, Järvinen neuvoo. 

Jutusta korjattu haastateltavan etunimi klo 13.10.

Lue myös:

    Uusimmat