Taukoviikko e-pillereistä ei olekaan välttämätön? Tapa jäänne paavin miellyttämisestä, sanoo järjestö

Brittiläinen Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) on linjannut, että e-pillerilaattojen välissä ei tarvitse pitää usein suositeltua taukoviikkoa.

E-pillerit tulevat tyypillisesti 21 ehkäisypillerin pakkauksissa. Yleisenä ohjeena on pidetty, että e-pilleri otetaan päivittäin kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen pidetään taukoviikko, jonka aikana nainen saa usein kuukautiset.

FSRH:n mukaan seitsemän päivän tauosta ei kuitenkaan ole mitään terveyshyötyä. Taukoviikko on lääkäreistä koostuvan järjestön mukaan perua ajalta, jolloin e-pillerit olivat juuri tulleet markkinoille. Tuolloin, noin 60 vuotta sitten, taukoviikko oli myönnytys ehkäisyä vastustavalle katoliselle kirkolle, väittää emeritusprofessori John Guillebaud The Independent -uutissivuston mukaan.

Ajatuksena oli, että jos ehkäisymenetelmä jäljittelisi naisen kehon luonnollista kiertoa, paavin olisi helpompi hyväksyä se.

Taukoviikko voi tuoda mukanaan ikävän olon

FSRH:n mukaan taukoviikottomuus tai lyhyemmät tauot e-pillereiden käytössä vähentävät riskiä ei-toivottuihin raskauksiin. Lisäksi kuukautisten jääminen pois lievittää kuukausittaista verenvuotoa, kipua, päänsärkyä, kramppeja ja mielialavaihteluita.

Osa naisista saattaa pitää taukoviikon aikaan tulevaa vuotona helpottavana tietona ehkäisyn toimivuudesta. On kuitenkin mahdollista, että "kuukautiset" tulevat, vaikka nainen olisi raskaana. Vuoto saattaa olla pelkkä kehon reaktio sille, ettei e-pillereiden sisältämiä kemikaaleja enää ole elimistössä.

Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä, NHS, onkin nyt linjannut, että e-pillerin voi ottaa päivittäin.

Kaikille jatkuva e-pillereiden käyttö ei kuitenkaan sovi, joten taukoviikkojen tarpeellisuudesta omalla kohdallaan on syytä keskustella lääkärin kanssa, huomauttaa BBC.

Lähteet: The Independent, BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja