Taukotiloja suljettiin koronaviruksen takia, rekkakuskit ryhtyivät ahdingossaan tuumasta toimeen – "Hygienian pitäisi olla ykkönen"

4:27
Video: Osa koronavirusinfektion saaneista ei saa oireita lainkaan tai ne ovat lieviä.

MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla, että osa rekankuljettajista on joutunut olemaan jopa viikon peseytymättä, kun liikenneasemat ja terminaalit ovat sulkeneet kuljettajille tarkoitettuja taukotiloja koronaviruksen leviämisen vuoksi. Nyt tilanne on saanut uuden käänteen: kuskit tarjoavat pesutiloja toisilleen jopa omista kodeistaan.

Yksi peseytymistiloja tarjoavista on Leppävedellä asuva rekankuljettaja Hannes. Oma kokemus tien päältä sai hänet ojentamaan auttavan kätensä muille työtovereille.

– Kun itse ajan rekkaa, niin tiedän mitä se on. Nykyään olen autossa muutaman yön viikossa, mutta aikoinaan asuin autossa viikkoja kerrallaan, Hannes kertoo.

– Luin raskaan kaluston someryhmistä, että peseytymistiloja kaivataan. Huomasin tilanteen myös itse tien päällä siinä kohtaa, kun näitä rajoituksia alkoi tulla. Varsinkin huoltoasemat alkoivat supistaa aukioloaikojaan, hän jatkaa.

Vinkkejä jaetaan Facebookissa

Raskaiden ajoneuvojen kuljetusalalla koronaviruksen tuomaa ikävää seurannaisongelmaa pyritään helpottamaan Facebook-ryhmän kautta. "Rekkakuskien kodit taukopaikkoina" -nimisessä ryhmässä jaetaan yhteystietoja yksityisistä kodeista, jotka tarjoavat tien päällä kulkeville tauko- ja pesutiloja.

– Tämä ei ole treffipalsta, vaan oikeille arjen sankareille tarkoitettu ryhmä, jossa majapaikkaa kaipaava reissumies voisi löytää paikan, jossa hetken huilata, ryhmässä kirjoitetaan.

Mikäli sopiva taukotila ryhmästä sattuisi löytymään, muistutetaan ylläpidon toimesta, että tilat tulee myös siivota käytön jälkeen.

– Tähän meiltä löytyy ihan peruspesuaineet ja desinfiointisuihketta tarpeen vaatiessa, Hannes kertoo.

Kuljettajille on laadittu kartta taukotiloista

Janne Lausvaara Tietorahti Oy:ltä kertoo koostaneensa kartan, josta näkyy maanlaajuisesti yksityisten kotien tarjoamat taukotilat ja peseytymispaikat rekankuljettajille. Lisäksi sivustolta löytyy tietoa auki olevista liikenneasemista.

– Kuljettajat ovat ilmoittaneet meille mitkä paikat ovat avoinna ja mitkä kiinni. Kuljettajat ovat myös ilmoittaneet omia kotejaan pesupaikoiksi, sillä viikko peseytymättä on huono juttu aikana, jolloin hygienian pitäisi olla ykkönen, Lausvaara kertoo MTV Uutisille.

– Eivät ne liikenneasemat oikein itse näitä ilmoittele mihinkään. Joidenkin huoltoasemien sivuilla lukee esimerkiksi, että ollaan auki kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa, mutta sitten kuljettajat ilmoittavat, että kuuden aikaan on laitettu kiinni, hän jatkaa.

Ulkomailta tullut lasti voi myös olla hygieniariski

Kun koronavirus jyllää ympäri maata, on ymmärrettävää, että hygieniaan kiinnitetään huomiota, mutta taukotilojen sulkeminen on monen mielestä ollut ylilyönti, josta on poikinut seurannaisongelma.

– Jos rekankuljettaja purkaa lastia, joka on esimerkiksi tullut Espanjasta tai Italiasta ja sitten joutuu miettimään, mihin pääsisi peseytymään, niin ei se ole hyvä, Lausvaara toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja