Bussinkuljettajia huolestuttaa työturvallisuus koronavirusepidemian keskellä – oireilevan matkustajan vuoksi matkanteko voidaan keskeyttää täysin

4:30
MTV Uutiset Live käsitteli koronaviruksen vaikutuksia bussiliikenteeseen.

Helsingin seudulla on havaittu kaksi koronavirustartuntaa palveluntarjoaja Nobinan bussinkuljettajilla. Uutinen herätti huolta matkustajissa, mutta myös kuljettajat itse kokevat työnsä tällä hetkellä turvattomaksi.

Liikennöitsijä Nobinan toimitusjohtaja Petri Auno sanoo, että kuljettajien kanssa on keskusteltu viime aikoina paljon koronaviruksesta ja sen aiheuttamista huolista. Aunon mukaan tärkein ohjeistus on kuljettajilla sama, kuin muillakin kansalaisilla. 

–  Älä tule sairaana töihin. Se on ylivoimaisesti tärkein asia. 

Busseja on pyritty parantelemaan muovisilla pleksilaseilla kuljettajan kopin ympärillä. 

Bussilla matkustamiseen liittyvät ohjeistukset koronaviruksen aikana tulevat HSL:ltä, mutta niistä neuvotellaan yhdessä. Kuljettajan viereinen paikka on suljettu matkustajilta, ja lipunmyynti käteisellä on lopetettu. Matkustajia ohjeistetaan nousemaan sisään keskiovista.

Sen lisäksi kuljettajille on tarjottu Aunon mukaan enemmän mahdollisuuksia käsien pesuun ja desinfiointiin ja bussien ja yhteistilojen siivousta on lisätty. Kuljettajien on myös suositeltu viettämään taukonsa yhteisten tilojen sijaan ulkosalla tai bussissa.

Oireilevan matkustajan matka voi päättyä lyhyeen

Kuljettajat eivät voi valita, kuka bussiin astuu sisälle, eivätkä he voi ennakoida matkustajien käytöstä. Ennen bussiin astumista kuljettajan on melkein mahdoton arvioida matkustajan oireita, Auno sanoo.

Mutta jos matkustajan oireet käyvät matkan aikana voimakkaiksi ja hän esimerkiksi kieltäytyisi suojaamasta itseään niiden ilmetessä, kuljettajalla olisi mahdollisuus laittaa koko matkanteko poikki.

– Jos meillä on bussissa selvästi tällainen oireileva henkilö, meillä on valmius keskeyttää se matka, Auno kertoo. 

– Se [bussi] otetaan siinä tilanteessa pois liikenteestä, ja desinfioidaan ja pestään ennen liikenteeseen palauttamista.

Aunon mukaan kuljettajia ei normaalioloissakaan koskaan ohjeisteta poistamaan matkustajaa fyysisesti itse, vaan silloin kutsutaan paikalle virkavalta. 

Toimitusjohtajan mukaan yhtäkään matkaa ei ole tähän mennessä jouduttu keskeyttämään matkustajan oireiden tai koronavirukseen liittyvän häiriökäyttäytymisen vuoksi heidän busseissaan. Hän toivoo, että ihmiset myös jatkossa kunnioittavat kuljettajien ja muiden matkustajien turvallisuutta, sillä bussien liikkuminen halutaan turvata myös epidemian aikana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja