"Tatuoinnin poisto" ei ole koko totuus: "Joillain kuva menee huomaamattomaksi, joillain ei"

Jos tatuointi kaduttaa, sitä voi haalistaa. Mielikuva siitä, että tatuoinnin voi ottaa nyt ja poistaa jälkiä jättämättä myöhemmin, on osittain väärä.

Jossain asiassa äitisi oli oikeassa. Älä ota tatuointia miettimättä asiaa ensin. 

Tatuointi on aina pysyvä. Kuvia voidaan toki laseroida, mutta "tatuoinnin poisto" terminä ei anna prosessista oikeaa kuvaa: tatuointi ei välttämättä häviä, eikä iho palaudu täysin ennalleen.

– Ehkä joku ihan pieni kuva voi kadota laseroimalla, mutta senkin voi nähdä. Ihoon tulee pigmenttihäiriötä. Iho ei ikinä palaudu samanlaiseksi. Koko sanonta ”tatuoinnin poisto” on ihmisten hämäämistä, tatuoija Kimmo Rosti helsinkiläisestä Vida Loca Tattoosta toteaa.

Rostin mukaan impulssilaser mullisti alaa: jos tatuointi kaduttaa, sitä voi nykyisin haalistaa. Laser toimii parhaiten mustaan väriin, jota tatuoinneissa yleensä aina on.

Tatuointien poistoon käytetään useita erilaisia tekniikoita, jotka tehoavat vaihtelevasti: joissain tapauksissa kuva lähtee kokonaan, joissain ei. Hoitokertoja tarvitaan useita, ja yhden kerran hinnaksi voi tulla satoja euroja. Tatuointi voidaan poistaa myös kirurgisesti, mutta kuvan on oltava tarpeeksi pieni.

Mielikuva siitä, että tatuoinnin voi ottaa nyt ja poistaa kivasti ja helposti kokonaan myöhemmin, on osittain väärä. Se, mitä tatuoinnista saadaan haalistettua, on yksilöllistä. Laserointia pitäisikin Rostin mukaan mainostaa mieluummin sanoilla "tatuointi saattaa lähteä".

– Parasta, mitä voi olla, on, että kuva haalistuu todella vaaleaksi. Hyvä tatuoija käyttää sen hyväkseen ja pystyy tekemään siihen päälle tuliterän ja skarpin tatuoinnin. Tietysti haalea, vanha tatuointi alla vaikuttaa, mutta siihen pystyy tekemään uuden hienon tatuoinnin, ja asiakas on paljon tyytyväisempi siihen, Rosti sanoo.

– Nykypäivänähän se on vain tatuointi, ja ne tulevat osaksi sun persoonaa. Vaikka haalistaisit ne, ne ovat sun persoonaa. Tiedetään, että olet se kaveri, jolla on haalea tatuointi. Se kuuluu sun tarinaan.

Siihen, millaisia tarinoita haluaa kantaa mukanaan mahdollisesti loppuelämänsä, kannattaa käyttää harkintaa. Tatuoinnin laseroiminen myös kestää kauan – käytännössä vuosia. Tuloskaan ei välttämättä ole toivottu. Erään Rostin asiakkaan kaulatatuointi haalistui negatiivikuvaksi itsestään.

– Koko kuvio näkyi valkoisena, koska oma pigmentti muuttui. Mitä siihen voi tehdä? Tehdään staili, uusi tatuointi päälle. Poisto näkyi selvästi kaulassa, ja asiakas oli vähän pettynyt, koska oli suoraan käsittänyt, että se haalenee. Ikinä ei tiedä, miltä kuva alkaa näyttää. Joillain kuva menee huomaamattomammaksi, joillain ei. Joillain on karvoja alueella, tai ihotyyppi on sellainen, että se tasoittuu. Toisille jää selvä läiskä. 

Miksi kasvotatuointi tekee ihmisestä pelottavan näköisen?


Osittaiset lähteet: Lääkärikeskus Aava, Eiran Sairaala, Plastic Surgery Center

Lue myös:

    Uusimmat