Tatuoija listaa yhdeksän asiaa, jotka ensimmäistä kertaa tatuointia ottavien tulisi huomioida

Tällaisia tatuointeja trenditietoiset hamusivat ysärillä – ottaisitko itse? 1:16
KATSO MYÖS: Tällaisia tatuointeja trenditietoiset hamusivat ysärillä – ottaisitko itse?

Ensimmäisen tatuoinnin ottaminen helpottuu huomattavasti, kun pitää mielessä nämä yhdeksän asiaa.

Tatuoinnin ottaminen ymmärrettävästi jännittää, varsinkin, jos olet menossa ottamaan sellaista ensimmäistä kertaa.

Eri tatuointistudioilla on erilaisia käytäntöjä ja jokaisella tatuoijalla on omanlaisensa työskentelytavat. Välillä kannattaakin rohkeasti kysyä, jos olet epävarma. ​​​​​​

Tatuointiartistina työskentelevä Alissa Jung listasi Insider-sivustolla yhdeksän asiaa, joista hän tatuoijana toivoisi ihmisten olevan tietoisia, ennen kuin he tulevat tatuoitavaksi.

1. Hoida ihoasi

Ihosi on käytännössä kuin maalauspohja tatuoinnille – lopputuloksen kannalta on merkitystä, missä kunnossa se on. Jos iho on pehmeä ja kosteutettu, se ottaa myös tatuointivärin vastaan helpommin ja valmis tatuointi paranee paremmin.

Sinänsä ihoa kannattaisi rasvata muutoinkin päivittäin, mutta varsinkin pari viikkoa ennen tatuointiaikaa. Ihon rasvaaminen ei siis tarkoita sitä, että juuri ennen tatuoinnin ottamista lisäisi viiden sentin kerroksen rasvaa iholleen, vaan enemmänkin ennakoivasti.

Rasvaamisen lisäksi ennen tatuointiaikaa kannattaa myös muistaa juoda vettä ja vältellä kaikkea, mikä saattaisi aiheuttaa ihoärsytystä.

2. Älä pyydä suoraa kopiota toisen artistin mallista

Tatuointiartistit voivat käyttää pitkänkin ajan suunnitellakseen tatuoinnin erityisesti asiakkaan toiveiden mukaisesti ja sama design saatetaan tatuoida ihoon vain kerran. Kyseessä on siis uniikki työ, jonka suora kopiointi ei ole täysin eettistä.

Sen sijaan kannattaakin etsiä tatuoija, jonka töistä pidät muutoinkin ja kehen luotat, jotta tämä voi piirtää sinulle itsellesi uniikin tatuoinnin. Toisen artistin työtä voi tietysti käyttää referenssinä ja sen avulla voit selventää, minkälaisen tatuoinnin haluaisit.

Tietyt aiheet ovat tietysti klassikoita ja pop-kulttuurista tutut kuviot ovat harvemmin uniikkeja tatuointeja.

3. Kysy tatuoijalta ennen puuduttavaan voiteeseen turvautumista

Tatuoinnin aiheuttama kipu saattaa etukäteen arveluttaa, mutta ennen kuin turvaudut puuduttavaan voiteeseen, tarkista tatuoijaltasi, onko sen käyttö sopivaa. Voide saattaa nimittäin tehdä ihosta kumimaisen, jolloin itse tatuoinnin tekeminen voi olla hankalampaa ja se saattaa myös parantua huonommin.

4. Ota mukaasi jotakin "tekemistä"

Kun tatuointia tehdään, et luonnollisesti voi niinkään liikkua. Varsinkin jos tatuointia tehdään useamman tunnin ajan ja kaipaat jotakin harhautusta kivusta tai neulan äänestä, voit kuitenkin ottaa mukaasi ajanvietettä.

Kuulokkeet päässä voi kuunnella esimerkiksi lempimusiikkiaan tai vaikkapa äänikirjaa. Jos tatuointia tehdään muualle kuin ylävartaloon, saatat pystyä lukemaan jopa kirjaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa tatuoijalta, minkälainen "oheisaktiviteetti" ei häiritse itse tärkeintä tekemistä.

Myöskään kaveria ei kannata tempaista mukaan tatuointistudioon, ennen kuin tarkastaa, että se on varmasti ok. Eri paikoilla on erilaisia käytänteitä, joten asiaa kannattaa kysyä etukäteen.

5. Älä kuvittele, että sinun on pakko ottaa tatuointi, josta et pidä

Tatuointipäätöstä ei kannata tehdä painostuksen alaisena. Kuva tulee sinun ihoosi loppuelämäksesi ja on tärkeää, että juuri sinä pidät siitä.

Tatuointiartisti ei pysty lukemaan ajatuksiasi, joten on tärkeää kommunikoida, jos haluat jotain muutoksia tatuointiin tai sen sijoitteluun kehollasi. Osaava tatuoija antaa rehellisen mielipiteensä ja näkee vaivaa sen eteen, että lopputulos vastaa visiotasi.

Kommunikaation olisi hyvä toimia kuitenkin kumpaankin suuntaan ja tatuointia ottaessa on hyvä kuunnella myös ammattilaisen mielipiteitä.

Kannattaakin valita sellainen tatuoija, jonka ammattitaitoon oikeasti luotat.

Katso myös: Joanna Kuvaja sai tatuoinnin suorassa lähetyksessä. Juttu jatkuu videon alla.

Joanna Kuvaja sai tatuoinnin suorassa lähetyksessä 8:04
Huomenta Suomi -ohjelman juontaja Joanna Kuvaja sai tatuoinnin suorassa lähetyksessä.

6. Koita olla varaamatta tatuointiaikaa juuri ennen tai jälkeen loman

Tatuointia pitää suojata auringolta, saunomiselta ja uimiselta vähintään pari viikkoa sen ottamisen jälkeen. Lomaviikkoa auringossa ei kannatakaan välttämättä varata heti tatuoinnin ottamisen jälkeen.

Tatuointi on käytännössä avoin haava ja sen pitää pysyä puhtaana infektioiden välttämiseksi. 

Samaan tapaan tatuointiaikaa ei kannata varata myöskään heti aurinkoloman jälkeen, sillä pahimmassa tapauksessa ihosi on palanut, eikä tatuointia pystytä tekemään.

7. Muista, että taukojen pyytäminen on ok

Varsinkin isompitöistä tatuointia tehdessä voi olla ihan hyväkin pyytää välillä taukoja. Jos olosi on epämukava ja lojut tatuointipenkissä kiemurrellen tai jännittyneenä, tatuoinnin tekeminenkin on hankalaa. 

On tyystin sallittua pyytää välillä vessataukoa, hörpätä vettä tai venytellä. Taukoa kannattaa rohkeasti pyytää, sillä tatuoija saattaa olla niin keskittynyt työhönsä, ettei välttämättä tajua sinun kaipaavan sellaista.

8. Älä tule paikalle kipeänä, kännissä tai krapulassa

Tatuoinnin ottaminen terveenäkin on koettelemus keholle. Jos olet kipeä, tatuoinnilla saattaa kestää kauemmin parantua, mikä saattaa vaikuttaa myös lopputulokseen. Kehon kannattaa antaa keskittyä ensin itsensä hoivaamiseen ja sitten vasta tatuoinnin paranemiseen.

Alkoholia kannattaa vältellä ainakin vuorokauden ennen tatuointiaikaa, sillä alkoholi ohentaa verta ja tatuointia tehdessä tämä voi johtaa suurempaan verenvuotoon. Veren vuotaminen hankaloittaa tatuoijan työtä ja voi vaikuttaa myös paranemisprosessiin ja lopputulokseen.

9. Syö jotain ennen tatuoinnin ottamista

Muista syödä pari tuntia ennen tatuoinnin ottamista. Tyhjällä vatsalla kipu saattaa saada olon huonovointiseksi ja heikoksi.

Mukaan kannattaa ottaa vesipullo ja jotain pientä naposteltavaa, jonka voi nakata suuhunsa tauon aikana, jos olo alkaa heikottaa.

Katso myös: Lunan ulkonäkö herättää paheksuntaa: “Ihmiset sanovat, että olen huono äiti tatuointieni takia” 

Lue myös:

    Uusimmat