Tatu keksi lapsille "koronapyörän", joka arpoo tekemistä – asiassa vain yksi pikku mutta: "Tällaisena aikana lapset ja aikuisetkin tarvitsevat enemmän hassuttelua"

Tatu Karttunen keksi lapsilleen "koronapyörän", josta voi kotona tylsistyessään arpoa tekemistä pyöräyttämällä onnenavainta. Pyörän toiminnassa vain yksi pikku mutta...

Tatu Karttunen tietää, miten haasteellista lasten viihdyttäminen koronaeristyksen aikana voi olla – onhan perheessä kuusi lasta! Kun lapset valittelivat kotona olemisen ankeutta, 38-vuotias Tatu sai kuningasidean.

– Olen toki nähnyt aiemmin paljonkin onnenpyöriä, myös sellaisen version, jossa pyörä antaa vähän mielenkiintoisempia tuloksia. Kun sitten olin yksi aamu lasten kanssa touhuamassa koulujuttuja ja pojat kritisoivat sitä, että ei saa mennä mihinkään, jostain idea tuli mieleeni: hetkonen, tehdäänpä tällainen koronapyörä, Tatu kuvailee.

Pyörän toiminnassa vain yksi pikku mutta...

Idea on yksinkertainen: paperille piirretty ympyrä, "koronapyörä", jaetaan osioihin, joista löytyy hauskaa tekemistä. Tatun pyörästä voi arpoa itselleen esimerkiksi reissun Leo’s Leikkimaahan, kavereille tai uimaan. Alimmaisena on se tylsin vaihtoehto – siis kotona pysyminen.

Pyörä ripustetaan seinälle ruuviin roikkumaan, ja keskelle asetetaan "onnenavain". Avainta pyöräyttämällä lapsi arpoo itselleen tekemistä. Asiassa on vain yksi pikkuriikkinen mutta: painovoiman vaikutuksesta avain pysähtyy joka kerta alimpaan vaihtoehtoon "kotona". 

– Tykkään hassutella lasten kanssa, ja tämähän oli puhtaasti hassuttelujuttu, Tatu myöntää.

Kuopus meinasi hermostuakin

Perheen viittä poikaa koronapyörän toimintalogiikka ei hämännyt, mutta kuopus, 5-vuotias tyttö, piti pyörän arvontatuloksia epäreiluna.

– Nuorimmainen yritti pyörräyttää avainta monta kertaa ja meinasi ihan hermostuakin, kun pyörä "ei toimi". Hän olisi halunnut Leo’s Leikkimaahan, Tatu naurahtaa.

– Sanoin kyllä tytölle, että onhan se kieltämättä nyt vähän hankalaa, kun pyörä aina antaa tuloksen, että sinne ei pääse.

"Tällaisena aikana lapset ja aikuisetkin tarvitsevat enemmän hassuttelua"

Lasten reaktiot pyörään eivät sinänsä yllättäneet, mutta kun Tatu latasi videon koronapyörästään Facebookiin, suosio tuli täysin puun takaa. Videota on katsottu jo tuhansia kertoja.

– En ajatellut, että se ihan noin lähtee liikkeelle, Tatu myöntää.

– Kun näyttöjä alkoi tulla, mietin, että korona-asia taitaa olla joka torpassa nyt päällä, minkä lisäksi moni varmasti kaipaa vähän huumoria. Jokainen on tässä tilanteessa varmasti vähän tiukoilla.

Isille, äideille ja muille huoltajille Tatu lähettäisikin viestin: hassutelkaa lastenne kanssa.

– Tällaisena aikana lapset ja aikuisetkin tarvitsevat enemmän hassuttelua, hän vinkkaa.

Lisää videoita suunnitelmissa

Myös Tatun ajatuksena on tehdä lisää videoita ja julkaista niitä myös YouTubessa.

– Minulla on ajatus siitä, että voisi julkaista esimerkiksi pieniä pakinoita perheen arjesta ja niistä pienistä arjen iloista. Toisen isän kanssa olemme myös suunnitelleet sitä, että tekisimme uusia hassutteluvideoita. Mutta katsotaan, mitä siitä tulee!

Juttua muokattu 30.3.2020: Vaihdettu FB-upotus YouTube-upotukseen.

Lue myös:

    Uusimmat