Tätä et tiennyt patjastasi!

Tiesitkö, että patjan normaali käyttöikä on vähän yli kymmenen vuotta? Entä sen, että petauspatja kestää vain puolet siitä? Lue patjojen hoito-ohjeet ja pidä sängystäsi parempaa huolta.

Olipa patja minkä hintainen tahansa, sen peruspuhtaudesta huolehditaan imuroimalla. Vesipesua harva patja tai edes patjanpäällinen kestää, siksi kannattaa valita konepesun kestävä petauspatja. Petauspatjoille ja tyynyille on myös tarjolla erillisiä vesipestäviä suojuksia.

– Pöly, rasva ja muu lika vähentävät patjan kimmoisuutta ja lyhentävät käyttöikää, siksi myös lakanoiden tiheä vaihtaminen kannattaa, vinkkaa fysioterapeutti Päivi Ukkola.

Hyvän patjan normaali käyttöikä on vähän yli kymmenen vuotta. Mitä paremmin patjaa hoitaa, sitä pidempään se luonnollisesti kestää. Petauspatjan käyttöikä on normaalikäytössä puolet varsinaisen patjan käyttöiästä eli viidestä kuuteen vuotta.

– Ja jos viettää paljon aikaa esimerkiksi mökillä tai on vaikka matkatyössä, kannattaa huomioida, että kotisängyn käyttöikä pitenee samalla mitalla, toteaa Päivi Ukkola.

Tämän verran patjalle tulee hintaa päivässä

Moni kavahtaa hyvän sängyn tai patjan hurjaa hintaa, mutta Päivi Ukkola kehottaa miettimään sängyn tärkeyttä ja sitä, kuinka paljon vietämme aikaa patjallamme. Hintavertailua hän tekee kymmenen vuoden haitarilla, joka on melko yleinen takuuaika patjalle.

– Parin kolmen tonnin sänky kahdelle nukkujalle maksaa kymmenelle vuodelle jaettuna vähemmän kuin kuppi kahvia päivässä. Ja sillä hinnalla saa jo melko täydellisesti varustellun kokonaisuuden.

Perussängyn hinnan säästää Ukkolan mukaan samassa ajassa jättämällä päivittäisen muovipussin ostamatta ja käyttämällä esimerkiksi kangaskassia.

Deski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja