Tätä ei autokoulussa opetettu: Jos tunnelissa rysähtää pahasti, on toimittava tavalla, joka voi tuntua järjenvastaiselta

Jos tunnelissa rysähtää, toimi näiden ohjeiden mukaan 1:17
Väyläviraston videolla kerrotaan, kuinka tulee toimia, jos tunnelissa tapahtuu liikenneonnettomuus tai syttyy tulipalo.

Tunneleissa tapahtuvat liikenneonnettomuudet ovat onneksi harvinaisia, mutta oikea toimintatapa onnettomuus- tai tulipalotilanteessa on jokaisen syytä hallita varmuuden varalta.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos järjesti Vuosaaren tunnelissa viime viikolla pelastusharjoituksen, joka sulki satamaan johtavan tunnelin useiksi tunneiksi. Liikenne ohjattiin harjoituksen ajaksi kiertoreitille.

Pelastusharjoituksessa harjoiteltiin pelastustoimintaa tunneliympäristössä. Lisäksi harjoituksen keskeisenä tavoitteena oli treenata viranomaisyhteistyötä sekä eri toimijoiden omia kohdekohtaisia toimintaohjeita.

Harjoitukseen oli tuotu käytöstä poistettuja autoja, joita murjottiin, käänneltiin ja väänneltiin todentuntuisen oloisiksi onnettomuusautoiksi. Oikeaa tulipaloa tunneliin ei sytytetty, vaan käytössä oli tehokkaita teatterisavuja.

Mitä pitää tehdä, jos tunnelissa sattuu onnettomuus?

Kun tunnelissa sattuu onnettomuus ja syttyy esimerkiksi tulipalo, on autosta usein poistuttava. Silloin on muistettava jättää auton avaimet virtalukkoon, jotta viranomaiset saavat siirrettyä ajoneuvot pois tunnelista. Autovarkaista on turha murehtia, sillä ensisijainen asia on pelastajien sekä tienkäyttäjien turvallisuus.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta Väyläviraston videolta, miten autoilijoiden tulee toimia, mikäli tunnelissa sattuu liikenneonnettomuus tai tulipalo. Nämä ohjeet on jokaisen hyvä painaa mieleen.

Alla Helsingin pelastuslaitoksen kuvia viime viikon tunneliharjoituksesta.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Uusi ohjeistus: Näin kohtaat hälytysajoneuvon liikenteessä 0:35
KATSO MYÖS: Miten täytyy toimia, kun siniset valot välähtävät taustapeilissä? Unohda vanha ohje, tässä on uusi!

Lue myös:

    Uusimmat