Tästä vuodesta tulossa ehkä mittaushistorian lämpimin

Vuosi on tähän mennessä ollut sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa yksi lämpimimmistä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan on mahdollista, että tämä vuosi rikkoo uusia lämpötilaennätyksiä. Vuodesta voi tulla mittaushistorian lämpimin myös Suomessa. 

– Tilastojen valossa on vielä täysin mahdollista, että kuluvasta vuodesta tulisi Suomen mittaushistorian lämpimin. Se vaatii sen, että lauhaa ilmaa virtaa lännestä loppuvuoden ajan, laskeskelee Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

– Tosin on muistettava, että lämpötilapoikkeamat ovat suurimmillaan talvella, joten kuluvan vuoden sijoitus voi vielä muuttua suuntaan tai toiseen, Jokinen lisää.

Lämpimin syyskuu takana

Yhdysvaltain kansallisen ilmakehä- ja merentutkimusjärjestön NOAAn mukaan syyskuussa maapallon keskilämpötila oli lämpimin, mitä syyskuussa on mitattu mittaushistorian aikana. 

Syyskuun keskimääräinen lämpötila oli noin 15,72 astetta, kun se keskimäärin 1900-luvulla oli 15,0 astetta.

Lämpötilat olivat keskimääräistä korkeampia suurimmassa osassa maailmaa.

Lukuun ottamatta helmikuuta jokainen kuukausi tähän mennessä on tänä vuonna ollut neljän lämpimimmän kuukauden joukossa. 

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuu-syyskuun välisen jakson keskilämpötila oli Suomessa 5,6 astetta. Näin ollen kuluva vuosi on tällä hetkellä toisella sijalla vuodesta 1900 alkaen tarkasteltaessa.

Tätä lämpimämpää on ollut vain vuonna 1989.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja