Mitä järkeä on mennä naimisiin? Avioliiton edut voivat yllättää: "Jokainen liitto päättyy ennemmin tai myöhemmin"

Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä? 6:20
Kaihtavatko nuoret avioliittoa? Katso haastattelu videolta!

Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mikä on avioliiton merkitys nykypäivänä ja mitä hyötyä naimisiin menosta käytännössä on.

Jotkut rakkaudennälkäiset rohkenevat järjestää ensitreffit alttarilla, mutta isossa kuvassa näyttää pikemminkin siltä, että naimisiinmenoa jarrutellaan.

Uusien avioliittojen määrä on ollut pitkään laskussa, ja viime vuonna niitä solmittiin ensimmäisen kerran 2000-luvulla alle 20 000 kappaletta. Naimisiin mennään yhä vanhempana, ja voimakkaimmin avioliiton suosio laskee alle 40-vuotiaiden joukossa.

Sosiologian professori Marika Jalovaara Turun yliopistosta kertoo, että ilmiö liittyy yleiseen perhedynamiikan muutokseen:

Avoliitot yleistyvät ja vakiintuvat tavalliseksi perhemuodoksi, jossa on hyväksyttyä saada lapsia – syntyvyys on kuitenkin sekin laskussa. Avioeronneisuus puolestaan kasvaa, ja myös avoparit muuttavat usein erilleen. Etenkin erojen kautta perhe-elämään tulee uudenlaista monimuotoisuutta. 

– Väestötutkijat kutsuvat tätä toiseksi väestölliseksi muuntumiseksi eli transitioksi. Tässä ajatellaan, että etenkin asenteiden ja arvojen muutos ajaa tätä enemmän kuin ehkä taloudelliset ja rakenteelliset tekijät, Jalovaara sanoo.

Avioliitto on sitoutumisen merkki

Avioliiton solmiminen ei siis ole pariskunnille enää samanlainen itsestäänselvyys kuin ennen vaan kyseessä yksilöllinen valinta. Monella on elämänsä aikana useita parisuhteita, ja avioitumisella yksi kumppani nostetaan jalustalle: tähän ihmiseen haluan sitoutua.

Sitoutuminen näkyy myös tilastoissa. Vaikka noin 40 prosenttia avioliitoista päättyy eroon, laitetaan avoliitoissa lusikat jakoon vielä herkemmin.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Avopareilla on paljon isompi eroriski siinä heti alkuvuosina, Jalovaara sanoo.

– Tämä johtuu pääasiassa ilmeisesti valikoitumisesta, että tyytyväisemmät ja sitoutuneemmat ja muutenkin hyväosaisemmat parit sitoutuvat todennäköisemmin, mutta sillä voi olla myös ihan vaikutusta sillä avioliitolla.

Videolla kerrotaan, mitkä hälytysmerkit kertovat rakkauden olevan hiipumassa. Juttu jatkuu videon alla.

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
KATSO VIDEO: Hiipuuko rakkaus? Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa parisuhteen hälytysmerkit.

Avioliitto on juridinen sopimus

Kestävän rakkauden symbolin ohella avioliitto on juridinen sopimus, joka vaikuttaa muun muassa adoptio-oikeuteen, isyyden tunnustamiseen sekä parin taloudellisiin suhteisiin.

– Tärkeimpänä monille on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Jokainen liitto päättyy ennemmin tai myöhemmin joko erossa tai puolison kuolemaan. Aviopareilla omaisuus jaetaan ja ositetaan lähtökohtaisesti. Jos sen jaon ulkopuolelle haluaa jättää jotain, niin sitten on avioehto, Jalovaara sanoo.

Kaikkia avioliiton käytännön hyötyjä – tai tilanteesta riippuen haittoja – ei välttämättä tule ajatelleeksi.

– Joitakin ehkäpä yllättää se, että vaikkapa avopuolisolle tapahtuu jotain ja hän on sitten tehohoidossa ja avopuoliso ei pääsekään häntä edes katsomaan, koska hän ei ole automaattisesti lähiomainen, Jalovaara kertoo.

– Ja toki leskeytymiseen liittyy tällaisia, että avioleskellä on oikeus asua yleensä yhteisessä kohdissa, eli sitä ei aleta osittamaan.

Paraneeko on-off-suhde näin? Alla olevalla videolla kerrotaan pariskunnasta, joka päätti elää kolme kuukautta kirjaimellisesti toisiinsa kahlittuina.

Lue myös:

    Uusimmat