Tästä syystä Turkki hyökkää Syyriaan – "Hyvin selkeästi tavoitteissa saada tämä operaatio hyvin nopeasti päätökseen"

6:43
Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkija Antti Paronen kertoi Turkin motiivista hyökätä Syyriassa toimivien kurdijoukkojen kimppuun.

Erdoganilla ei ole varaa antaa kurdijoukkojen muodostaa itsehallintoaluetta tai jopa omaa valtiota Turkin rajalle.

Näin Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkija Antti Paronen kertoo Turkin presidentti Erdoganin motiivia hyökätä YPG-kurdijoukkoja vastaan Syyriaan.

Katso tutkija Antti Parosen koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Turkki on jo pitkään halunnut estää kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle.

YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

Yhdysvallat veti joukkonsa alueelta

1:12

Yhdysvallat on aiemmin tukenut Syyrian hallinnon joukkoja vastaan taistelevaa YPG:tä ilmavoimien avulla, mutta nyt apua ei ole tulossa.

Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa alueilta, joihin Turkki on valmistellut hyökkäystä antanen näin hiljaisen tukensa Turkille. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se osallistu operaatioon millään tavalla.

Konflikti lienee lyhyt

Paronen arvioi, että tulevien päivien aikana nähdään muutamia hajanaisia yhteenottoja ja uskoo Turkin menestyvän hyökkäyksessään. On todennäköistä, että konflikti on lyhyt.

– Turkkilaisilla on hyvin selkeästi tavoitteissa saada tämä operaatio hyvin nopeasti päätökseen, ei viikkoa kahtaa pidempään.

Turkin hyökkäys Syyriaan sotkee entisestään pitkään verisestä sisällissodasta kärsineen Syyrian tilannetta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja