Trump Turkin hyökkäyksestä: "Huono idea"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan huonoksi ideaksi.

Trumpin päätöksen myötä Yhdysvaltain joukot vedettiin pois Syyrian kurdialueilta, mikä avasi oven Turkin hyökkäykselle.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei tue Turkin hyökkäystä.

Hänen mukaansa Turkki on varmistanut, että alueella ei tapahdu humanitaarista kriisiä. Trumpin mukaan Yhdysvallat aikoo huolehtia, että Turkki pitää asiasta huolta.  

Turkki käynnisti hyökkäyksen Pohjois-Syyriassa iltapäivällä. 

Tuhannet siviilit joutuivat pakenemaan hyökkäyksen alta, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights. Ihmiset pakenivat muun muassa rajan tuntumassa sijaitsevasta Ras al-Ainin kaupungista.

Operaatio alkoi ilmaiskuilla. Turkkilaismedioiden mukaan Ras al-Ainin rajakaupungissa kuului lentokoneiden ääniä ja useita suuria räjähdyksiä.

Syyrian kurdijoukkojen lehdistöedustaja Mustafa Bali kertoi Twitterissä, että Turkki olisi iskenyt siviilikohteisiin ja luonut "valtavaa paniikkia".

Suomen Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseerin Antti Parosen mukaan Turkin operaatio ei välttämättä kestä pitkään.

Turkki on aloittanut hyökkäyksensä Syyriaan – asiantuntija kertoo, mitä on odotettavissa 6:43

–  Erdogan on ilmoittanut noin 30 kilometrin vyöhykkeestä, joka yritetään luoda Turkin etelärajalle. Jos tästä oletuksesta lähdetään liikkeelle, sodankäynnillisiin periaatteisiin nojaten operaation pitäisi kestää 2–3 päivää sen jälkeen, kun maahyökkäys on alkanut.

Turkki on jo pitkään halunnut estää kurdialueen synnyn Syyrian-vastaiselle rajalleen. Turkin mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle. YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.


Lue myös:

    Uusimmat