Turkki aloittanut hyökkäyksen Syyriaan – "Ihmisillä valtava paniikki"

6:43

Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan on alkanut Pohjois-Syyriassa, kertoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Twitterissä.

Erdoganin mukaan operaatio tehdään yhdessä Syyrian vapaan armeijan kanssa.  Erdoganin mukaan "Operation Peace Spring" -operaation tavoitteena on eliminoida "terrorin käytävä" Turkin eteläisellä raja-alueella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Turkin ja Syyrian vastaiselta rajalta on kuulunut räjähdys. Turkkilaiskanava CNN Türkin mukaan turkkilaiset sotilaskoneet ovat aloittaneet kohteisiin hyökkäämisen.

Kurdilähteiden mukaan Turkin sotakoneet ovat tehneet ilmaiskuja.  Lähteiden mukaan paikallisilla ihmisillä on "valtava paniikki" iskuista.

Turkin turvallisuuslähteiden mukana ilmaiskua tuetaan tykistökeskityksellä.

Turkki on jo pitkään halunnut estää kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle.

YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

"Venäjä ei puuttumussa konfliktiin"

Turkin hyökkäys on saanut voimakasta arvostelua, ja sen on pelätty eskaloivan Syyrian tilannetta entisestään. 

Venäläisen lainsäätäjän Vladimir Dzhabarovin  mukaan Turkin hyökkäys saatetaan tulkita rikkomuksena Syyrian suvereniteettia vastaan. Dzhabarovin mukaan Venäjä ei aio puuttua konfliktiin. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennut Erdoganille, että Syyriassa tulisi välttää sellaisia askelia, jotka voivat haitata sen rauhanprosessia.

Kurdit ovat myös koonneet joukkojaan Turkin hyökkäystä vastaan.

Amerikkalaisjoukot vetäytyivät Ras al-Ainin rajakaupungista Syyriasta toissa päivänä. Presidentti Donald Trump määräsi joukot poistumaan alueilta, joihin Turkin joukot ovat mahdollisesti iskemässä.

Yhdysvallat myös ilmoitti, ettei se osallistu operaatioon millään tavalla.

EU tuomitsee

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaatii Turkkia lopettamaan sotilaallisen operaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa.

Juncker sanoo myös, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

Ranskan EU-ministerin mukaan Ranska ja Britannia kutsuvat YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyrian tilanteen vuoksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja