Tästä syystä iPhone 14 on Suomessa niin kallis

Tiesitkö tästä elämää helpottavasta iPhone-kikasta? 0:44
KATSO MYÖS: Tiesitkö tästä elämää helpottavasta iPhone-niksistä?

Apple ei esitellyt keskiviikkona yhtäkään iPhonea, jonka saisi Suomessa alle tuhannella eurolla.

Apple esitteli iPhone 14 -mallistonsa keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Hintojen oli ennakoitu nousevan jonkin verran, mutta todellisuus iski kasvoille kuin se kuuluisa märkä rätti.

Hinnat nimittäin pomppasivat huomattavasti viime vuoden iPhone 13:n lanseerauksesta, jolloin perusmallin hinta oli 929 euroa, ja markkinoilta poistuvan mini-mallin "vain" 829 euroa. Kaikkein halvinkin uutuusmalli maksaa Suomessa nyt yli tuhat euroa, ja kaikkein parhaasta saa maksaa reippaasti yli kaksi tonnia.

Vaikka esimerkiksi iPhone 14 Pron lähtöhinta – joskin veroton sellainen – on Yhdysvalloissa tasan samat 999 dollaria kuin viime vuoden 13 Pronkin, pomppasi luurin hinta Suomessa 1 179 eurosta peräti 1 349 euroon. 170 euron korotusta iPhone 14 Pron Suomi-hintaan voi pitää todella kovana.

Tästä hinnankorotukset johtuvat

Sekä Gigantista että Verkkokauppa.comista kerrotaan MTV Uutisille, että tavallista tyyriimpien hintojen takana on euron heikentyminen suhteessa dollariin.

– Hinnankorotuspaineet koskettavat Euroopan maissa myös kodinelektroniikka-alaa. Euro on heikentynyt dollariin nähden, mikä näkyy voimakkaampana erona dollari- ja eurohinnoittelun välillä, Gigantin mobiilituotteiden myyntipäällikkö Jyri Helistö kertoo.

Halvemmat iPhone 14 -mallit, myös Prot, löytävät kyllä ostajansa tänäkin vuonna. Mutta ovatko suomalaiset valmiita maksamaan puhelimestaan yli kaksi tuhatta euroa?

Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Ari Sistonen toteaa, ettei yhden teratavun tallennustilalla varustetusta ja 2 149 euroa maksavasta iPhone 14 Pro Maxista odoteta varsinaista myyntihittiä. Uutuus maksaa peräti 290 euroa enemmän kuin samalla tallennustilalla varustettu iPhone 13 Pro Max, kun se lanseerattiin viime vuonna.

– Kyllähän sen kysyntä marginaaliseksi jää, mutta kyllä aina löytyy halukkaita, jotka haluavat kaikista parhaan ja kaikilla herkuilla varustetun iPhonen, Sistonen sanoo.

Gigantin Helistön mukaan tämän hintaluokan puhelimia ostetaan tyypillisesti lanseerauksen alkuvaiheessa.

– Kokemuksemme mukaan ostajakuntaa löytyy myös yli 2 000 euron puhelimille. Osalle asiakkaistamme puhelin on niin tärkeä väline aina työstä vapaa-ajalle, että uusimmat lippulaivamallit kiinnostavat aina, ja viimeisimmät ominaisuudet halutaan ottaa välittömästi hyötykäyttöön, Helistö kertoo.

Voiko iPhone 14:n hinta nousta vielä lisää?

Komponenttien hinnat ovat nousseet maailmalla, eikä euron heikentyminen ole sekään parantamassa suomalaisten ostovoimaa. Voiko esimerkiksi iPhone 14:n hinta pompata Suomessa jopa kesken mallisukupolven?

– Yleensä Apple on aika stabiili näissä ja ajoittaa hintamuutokset lanseerausten yhteyteen. Toivomme ettei hinnankorotuksia tule mihinkään malleihin kesken mallisukupolvien, Sistonen toteaa.

Gigantin Helistö on samoilla linjoilla.

– Perinteisesti hintaa ei ole nostettu kesken tuotteen elinkaaren, mutta inflaation ollessa korkealla, kaikki on toki mahdollista. Tässä euro- ja dollarikurssin tilanne varmasti vaikuttaa, Helistö arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat