Google antaa Applelle joka vuosi aivan hirvittävän läjän rahaa pitääkseen kiinni etulyöntiasemastaan: "Halunnee varmistaa, ettei Microsoft tarjoa enemmän"

Apple nettoaa joka vuosi mojovan summan pitäessään Googlen sen selainten oletushakukoneena.

Teknologiayhtiö Googlen on jo pitkään tiedetty maksavan Applelle – siis yhdelle pahimmista kilpakumppaneistaan – siitä ilosta, että sen hakukone on oletusvaihtoehtona niin iPhoneissa kuin muissakin Applen laitteissa, jotka käyttävät Safari-verkkoselainta.

Vaikka moni saattaa niin luullakin, ei Google ole Safarin ainoa hakukonevaihtoehto. Käyttäjä voi vaihtaa Googlen tekeleen halutessaan joko Yahoon, Microsoftin (Bing), DuckDuckGon tai Ecosian hakukoneeseen. Google on kuitenkin se, millä mennään, ellei käyttäjä ole hakukonetta itse vaihtanut.

Teknologia-alaa seuraavien analyytikkojen mukaan Googlen on arvioitu maksavan peräti 15 miljardia dollaria eli vajaat 13 miljardia euroa Applelle siitä, että sen hakukone pysyy oletusasetuksena cupertinolaisyhtiön laitteissa. Eikä edes pysyvästi, vaan tänä vuonna.

Googlen maksama summa on kasvanut radikaalisti, sillä analyytikkojen mukaan summa oli viime vuonna "vain" 10 miljardia dollaria. Ensi vuonna summan on arvioitu olevan jopa 18–20 miljardia dollaria.

– Google halunnee varmistaa, ettei Microsoft tarjoa enemmän kuin se, Bernsteinin analyytikko Toni Sacconaghi kertoo.

Googlen osuus kaikista maailman hakukonehauista oli kesäkuussa 2021 peräti 92,5 prosenttia. Vuonna 2020 se takoi hakukonetuloksiensa yhteydessä näytettävillä mainoksilla 104 miljardia dollaria eli vajaat 90 miljardia euroa.

Lähteet: 9to5Mac, Statista

Lue myös:

    Uusimmat