Tästä puhutaan nyt: Harry Potter -maailmaan sijoittuva videopeli on vihdoin julkaistu – yksi hahmoista herättää närää

Tältä odotettu Hogwarts Legacy -videopeli näyttää 1:41
Tältä odotettu Hogwarts Legacy -videopeli näyttää.

Helmikuussa julkaistu Hogwarts Legacy -videopeli sijoittuu taikamaailmaan yli sata vuotta ennen Harry Potter -kirjasarjan tapahtumia, toisin sanoen 1800-luvulle.

Harry Potter -fanit ovat odottaneet Hogwarts Legacy -peliä kuin kuuta nousevaa. Helmikuussa julkaistusta pelistä puhuttiin paljon jo ennen pelin julkaisua, mutta pelaajien saatua sen käsiinsä puhe on vain kiihtynyt.

Niin uskomattoman hieno kuin pelikokemus itse onkin, varsinkin yksi pelin hahmoista on koettu ongelmalliseksi.

Mitä pelissä tapahtuu?

Hogwarts Legacy on avoimen maailman roolipeli, joka sijoittuu J. K. Rowlingin luomaan Harry Potter -maailmaan, kirjoittaa Yahoo! News

Peli perustuu siis Rowlingin luomaan taikamaailmaan, mutta kirjailija ei ole kuitenkaan ollut mukana itse pelin luomisprosessissa.

Peli keskittyy Tylypahkaan 1800-luvulla ja päähenkilönä toimii opiskelija, joka aloittaa koulun poikkeuksellisesti vasta viidennellä luokalla. Päähenkilö pystyy aistimaan ja valjastamaan käyttöönsä muinaista taikuutta, joka on avainasemassa velhomaailman tulevaisuuden pelastuksessa.

Pelissä voi muun muassa seikkailla Tylypahkan käytävillä, käydä oppitunneilla, osallistua aavistuksen kiellettyyn kaksintaistelukerhoon, auttaa opiskelutovereitaan erilaisissa pulmissa sekä käydä ostoksilla Tylyahossa ja samoilla Kielletyssä metsässä. Erilaisia mahdollisuuksia aukenee jatkuvasti lisää pelin edetessä.

Koska tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen salama-arpista Potteria, pelissä tutustutaan lähinnä uusiin hahmoihin, mutta esimerkiksi koulun rehtori Phineas Nigellus Black esiintyi myös Harry Potter -kirjasarjassa – joskin potretin muodossa.

Pelissä on kuitenkin tarpeeksi tuttuja elementtejä Harry Potter -fanille, ja yhtymäkohdat kirjasarjaan saavat ajoittain hymähtämään ilosta. Pelintekijät ovat saaneet peliin valtavan määrän uutta ja ihmeellistä, ja pelkästään pelin maisemia jää helposti tuijottamaan useaksi minuutiksi.

Oman pelihahmonsa saa kustomoida täysin itse ja tehtävien ja keskustelun aikana tulevilla valinnoilla voi määrittää, haluaako olla niin sanotusti hyvä velho vai pyrkiä pikemminkin pimeyden velhoksi.

Taikamaailman ensimmäinen transhahmo herättää kritiikkiä

Yksi Hogwarts Legacyyn liittyvistä ongelmista nivoutuu yhteen Harry Potter -kirjailija J. K. Rowlingin kanssa. Rowlingiin on nimittäin suhtauduttu nihkeästi aina siitä asti, kun kirjailija laukoi Twitterissä transvastaisia kommentteja, kirjoittaa New York Post.

Pelissä ­– jonka luomisessa Rowling ei ole siis ollut mukana – esitellään ensimmäinen taikamaailmaan kuuluva transhahmo.

Tylyahossa sijaitsevaa Kolme luudanvartta -pubia pyörittää pelissä Sirona Ryan -niminen noita, joka kertoo keskustelun lomassa transsukupuolisuudestaan.

­– Heiltä meni hetki tajuta, että olinkin velhon sijaan noita, pelihahmo toteaa.

Ajatuksen tasolla transhahmon tuominen peliin oli toivottu kädenojennus transyhteisölle, mutta ihmiset huomasivat pian ison ongelman hahmon nimessä: Sirona Ryan.

Etunimen alusta löytyy sana "sir" ja sukunimikin on yleinen miehen nimi.

– Sirona Ryan on älytön tapa nimetä Harry Potterin ensimmäinen transhahmo. He olisivat yhtä hyvin voineet kutsua häntä Misterima Davidiksi tai Boybitsa Jerryksi, Queer as Folk -kirjoittaja ja tuottaja Jaclyn Moore kommentoi.

Katso myös: Tältä näyttää suomalainen "inttisimulaattori"

Tältä näyttää suomalainen"inttisimulaattori" 1:06
Finnish Army Simulator -peli on julkaistu Steamissä.

Lähteet: Yahoo! News, New York Post, CNN

Lue myös:

    Uusimmat