Tässäkö todella ratkaisu masennukseen?

Uusi tutkimus kertoo, että luonnonjogurtin sisältämät probiootit saattavat parantaa mielialaa, koska ne vaikuttavat aivotoimintaan.

Kalifornian yliopiston School of Medicinen tekemässä tutkimuksessa huomattiin, että probioottisen jogurtin syömisellä kaksi kertaa päivässä kuukauden ajan oli vaikutusta aivotoimintaan. Näin probiootteja sisältä jogurtti saattaakin tutkimuksen mukaan parantaa mielialaa.

– Löydöksemme osoittavat, että jotkin jogurtin ainesosat voivat muuttaa tapaa, jolla aivomme reagoivat ympäristöön, sanoo tutkimusta johtanut Kirsten Tillisch.

Aiemmin on jo tiedetty, että aivot lähettävät signaaleja suolistoon ja sen takia stressi ja muut tunnetilat voivat aiheuttaa mahaan ja suoliin liittyviä oireita. Tuore tutkimus osoittaa, että signaalit toimivat myös toisinpäin – suolistosta aivoihin!

Tutkimukseen osallistui 35 normaalipainoista naista ikäväliltä 18–53. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yhdelle annettiin probiootteja sisältävää jogurttia kahdesti päivässä. Toinen ryhmä söi maitotuotteita, joissa ei ollut eläviä bakteereita. Kolmas ryhmä ei syönyt lainkaan maitotuotteita.

Tutkijat totesivat kuukauden jälkeen toiminnallisen magneettikuvauksen tehtyään, että probiootit auttoivat vähentämään toimintaa useissa osissa aivoja – mukaan lukien niissä osissa, jotka käsittelevät tunteita ja kipuherkkyyttä, ahdistusta ja stressiä.

Naiset, jotka söivät probiootitonta jogurttia tai naiset, jotka eivät nauttineet lainkaan maitotuotteita, eivät osoittaneet mitään muutoksia kuvauksessa.

Tutkijatiimi toivoo nyt selvittävänsä, mitkä signaalit suoliston bakteereista aiheuttavat muutoksia aivotoiminnassa.

Tutkimuksessa mukana olleen lääkärin, Emeran Mayerin mukaan tietyillä jogurtin bakteerikannoilla voi olla terveysvaikutuksia, kuten ahdistuksen, stressin sekä muiden mielialaoireiden lievitys. Voikin olla, että suoliston bakteerikantaa säätämällä voidaan löytää apua jopa autismiin, Parkinsonin tautiin sekä Alzheimerin tautiin.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat