Tässäkö Suomen upein tonttuovi? Riikan tonttuoven taakse voi oikeasti kurkistaa – jopa kahdessa kerroksessa

0:30

Neljä vuotta sitten Huttusten kodin seinälle ilmestyi tonttuovi, jonka takaa on sittemmin paljastunut tontun koti. Nyt tonttuoven yläpuolelta löytyy myös parveke.

Miltä Huttusten kotitontun kotona näyttää? Katso yllä oleva video!

Viime vuonna suomalaiset mediat uutisoivat laajasti joulun hittikoristeesta, suloisesta tonttuovesta. Perinteisesti tonttuovi onkin pieni, seinään kiinnitetty ovi, jonka "takana" tonttu asuu.

Vantaalla asuva Riikka Huttunen on kuitenkin vienyt perheessään tonttuoven aivan uudelle tasolle. Yhden kerroksen sijaan tonttuovi löytyy jo kahdesta kerroksesta ja ovien takaa löytyy oikeasti tontun asunto!

"Niin suloisia ja satumaisia"

Tonttuovi tuli perheen kotiin ensimmäisen kerran syksyllä 2014. Aluksi seinässä oli vain perinteinen ovi.

– Olin aiemmin samana vuonna törmännyt netissä juttuun pienestä kaupungista, joka sijaitsi muistaakseni Irlannissa, jossa tuntematon taiteilija oli alkanut rakentamaan pikkiriikkisiä haltijoiden ovia kaupungin julkisiin rakennuksiin ja puistoihin, Riikka kertoo MTV Uutisille.

– Minusta nuo ovet olivat niin suloisia ja satumaisia, että halusin luoda kotiimmekin jotain samanlaista.

Jo sinä vuonna Riikka päätti yhdistää tonttuoveen lasten joulukalenterin. Ensimmäisenä päivänä oven eteen ilmestyi portaat, seuraavana postilaatikko. Oven ympärille alkoikin pikkuhiljaa muodostua tarina ja lasten leikit.

"Entä jos ovi vielä ihan oikeasti avautuisikin?"

Jouluseikkailut jatkuivat myös seuraavana vuonna, mutta perhe ei ole unohtanut tonttuovea edes kevääksi ja kesäksi.

Kotitonttu muistaa nimittäin myös muita vuoden juhlia sekä lasten syntymäpäivät, ja tuntee hammaskeijun, joten lapset ovat saaneet kiikuttaa irronneet maitohampaat ovelle. Aamulla ovella on odottanut kolikko tai herkku.

Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen Riikka päätti lähteä tuunaamaan tonttuovea.

– Olin valtavan ylpeä lapsista, jotka olivat täysin tyytyväisiä siihen seikkaan, ettei lattianrajassa jo pari vuotta ollut ovi kenties koskaan avautuisi. He ymmärsivät kotitonttua ja kunnioittivat tämän omia salaisuuksia. Mieltäni alkoi silti kutkuttaa ajatus: Entä jos ovi vielä ihan oikeasti yksi kaunis päivä avautuisikin?

Vuonna 2016 muutama päivä ennen jouluaattoa lapset lähetettiinkin mummolaan yökylään ja Riikka ja tämän mies nikkaroivat seinän sisään tontun kodin.

– Pienen koputtelun jälkeen seinään sahattiin reikä, jonka takaa onneksi löytyi pieni ontto tila. Ilmassa oli satumaista jouluntaikaa, kun otsalampun ja peilien avustuksella rakensimme keskiyöllä seinän sisälle lattian, tapetoimme seinän ja kiinnitimme lattialistat. Onneksi puolisoni on samanlainen heittäytyjä kuin minäkin – jos jotain tehdään, se tehdään viimeisen päälle, Riikka kuvailee.

"Rakastan tehdä tätä"

Vuodesta 2016 lähtien Riikka on jakanut tonttuoven satumaista taikaa myös Facebookiin joulukalenterin muodossa. The Tonttuovi -sivuilla on jo satoja seuraajia, jotka jännityksellä odottavat, mitä uutta tonttuovella kunakin päivänä tapahtuu.

Viime vuoden jouluaattona ilmestyi alkuperäisen tonttuoven päälle taas parveke ja toinen ovi.

– Työtuntejahan tässä ei voi laskea, mutta pesunkestävänä jouluihmisenä minä rakastan tehdä tätä, Riikka kertoo ja paljastaa, että tämän vuoden joulutarinan luominen on jo "verstaalla" aloitettu.

Riikka kertoo, että heidän perheessään askarrellaan paljon yhdessä tavaroita kotitontulle. Jos ei itse ole askarteluihmisiä, vinkkaa Riikka tutkimaan esimerkiksi erilaisia miniatyyreihin erikoistuneiden kauppojen valikoimaa.

"Syyskuusta alkaen olemme katselleet jouluelokuvia"

Huttusten perheessä Riikan mukaan kaikki rakastavat joulua, mutta pahimmiksi "jouluhörhöiksi" tunnustautuvat Riikka itse sekä perheen 7-vuotias kuopus.

– Hänellä on varastossa oma joululaatikkonsa, jonka saa kaivaa jo lokakuussa esille. Syyskuusta alkaen olemme katselleet jouluelokuvia, kuunnelleet joulumusiikkia, leiponeet piparkakkuja ja leikkineet tonttuleikkejä. Syyskuun lopussa siirryn itse joulupukeutumiseen ja käytän loppuvuoden pelkästään punaisia vaatteita, Riikka kertoo.

– Rakastan joulua ehkä siksi niin tavattoman paljon, että silloin saa ihan luvan kanssa sukeltaa satujen maailmaan, ihmisillä on hyvä tahto ja kaikki auttavat toisiaan. Jatkan joulukalenterin tekemistä todennäköisesti senkin jälkeen, kun kuopuskin on isompi – onhan siitä valtava ilo meille aikuisillekin.

Riikan vinkki tonttuoven tuunaukseen:

"Ottakaa syksyllä käyttöön laatikko, johon keräätte kaikenlaisen tarpeettoman pienen roskan ja sälän, mitä kotona tulee vastaan. Niistä saa loppuvuoden pimenevinä iltoina askarreltua vaikka mitä upeaa!

Pinterest on erinomainen inspiraationlähde, sinne kun syöttää "miniatures" tai "miniature" ja sitten haluamansa esineen nimen ja heti löytyy eri puolilta maailmaa mahtavia luomuksia, joita ihan tavalliset ihmiset ovat itse askarreet. Niistä voi sitten poimia parhaat ideat omiin teoksiinsa.

​​​​​​​Yhdessä puuhailun iloa kaikille!"

***

Katso alla olevalta videolta ohjeet tonttuoven askarteluun!

1:29

9:31

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja