Tässä on tämän joulun hitti Suomessa ja maailmalla: ”Harmittelin ettei tällaista ihanuutta ollut vielä silloin, kun omat lapset olivat pieniä”

Tämän joulun hitti Suomessa ja maailmalla on supersuloinen tonttuovi. Myös Marjut, 50, hankki kotiinsa oven pienelle tontulle.

Vuonna 2016 Marjut Laakso liittyi jouluryhmään Facebookissa. Siellä hän törmäsi ensimmäistä kertaa tonttuoveen.

– Päätin jo silloin, että ensi jouluna meilläkin asuu oma tonttu, Laakso, 50, kuvaa.

Tonttuovi on pieni, seinään kiinnitettävä ovi, jonka ”takana” tonttu asuu. Laakso löysi oman ovensa eBay-nettihuutokaupasta.

– Päädyin tilaamaan tämän valmiin oven sieltä. Se tuli nopeasti, todella hyvin pakattuna ja ehjänä. Nyt pitää vielä etsiä vähän lisää rekvisiittaa ovelle, kuten ovimatto, luuta ja postilaatikko. Olen aivan täpinöissäni tuosta ihanuudesta enkä pysty menemään ohi hymyilemättä.

Ovi on kiinnitetty seinään tuhdilla, kaksipuoleisella teipillä. Se on siis paikallaan pysyvästi, eikä tonttu muuta kesäksi muualle.

– Joulun jälkeen joulutonttu hilpaisee toisenlaiset vaatteet päälleen ja asustaa meillä kotitonttuna, Laakso sanoo.

Laakso toivoo joskus saavansa lastenlapsia, joiden kanssa voisi jakaa tonttuoven ja joulun ilon.

– Harmittelinkin sitä, ettei tällaista ihanuutta ollut vielä silloin, kun omat lapset olivat pieniä. Onneksi lapsenuskomme on säilynyt ja on kiva ajatella, että nyt varsinkin on oltava kilttinä toisille ihmisille, kun on tonttu tarkkailemassa.

"Olen tartuttanut "jouluhulluuden" aikuiseen tyttäreeni"

Joulu on aina ollut Laaksolle juhlista se tärkein ja rakkain. Joulua odotetaan ja laitetaan hartaudella.

– Ennen joulua touhutaan hiki päässä, siivotaan, leivotaan ja juostaan kaupoilla. Jouluaattona rauhoitutaan nauttimaan rakkaiden seurasta, hyvästä ruuasta ja joululauluista. Meillä on oma perinteinen aaton ohjelmamme aamusaunoineen ja haudoilla käymisineen.

Laakson lapsuudessa äiti panosti jouluihin paljon. Laakso uskoo, että joulurakkauden siemen iti jo silloin.

– Meillä oli niin siistiä, että lattioilta olisi melkein voinut syödä. Olen myös tartuttanut "jouluhulluuden" erityisesti jo aikuiseen tyttäreeni Tanjaan. Pyrin tekemään mahdollisimman paljon ruokia itse ja tykkään kovasti myös askarrella lahjoja läheisille. Koti on ihana koristella joulukoristeilla ja valoilla. Meillä koristellaan koirakin asiaankuuluvilla jouluvarusteilla, ja toki koiralle on kasa omia joululahjoja, Laakso kertoo.

"Kohta meillä soi taas Jari Sillanpään joulu-cd"

Laakso on juuriltaan savolais-karjalainen, ja joulupöytään kuuluukin kunnon karjalanpaisti. Monena jouluna perhe on leiponut itse karjalanpiirakatkin.

– Kun oli lapsi, odotti ennen kaikkea lahjojen avaamista ja joulupukin tuloa. Nykyään lahjat eivät enää ole tärkeitä, vaan yhdessäolo ja kaikki ihanat jouluherkut, Laakso kuvaa.

– On ihana herätä mehevään kinkun tuoksuun, se perinteisesti paistetaan aattoyönä. Myös aamun riisipuuro maistuu mahtavalta, ja joka vuosi saa jännittää, kuka saa mantelin. Rauhoittuminen jouluun alkaa joulurauhan julistuksesta, joka katsellaan televisiosta.

Vertaistukea jouluintoiluun Laakso hän saa Facebookin jouluryhmästä. Siellä tonttuovestakin tykättiin vuorokaudessa yli 500 kertaa.

– Se on aivan mielettömän ihana paikka. Siellä on samanhenkisiä ihmisiä, jotka eivät arvostele ilkeästi ketään vaan kannustavat ja tykkäävät muiden julkaisuista, Laakso kehuu.

Laakso asui miehensä kanssa yli neljä vuotta Riossa, Brasiliassa. Suomeen he palasivat vuoden 2016 lopulla. Riossa palmujen alla sää saattoi suosia, mutta joulu ei tuntunut samalta.

– Nyt olen niin onnellinen, kun olen jälleen kotona ja saan aloittaa jouluvalmistelut tyttäreni kanssa. Kohta meillä soi taas Jari Sillanpään joulu-cd ja ihana piparintuoksu täyttää kodin.

Poimi ideat! Tältä joulun hitti, tonttuovi, näyttää Instagramissa:

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Oletko kokenut "joulun ihmeen"? Kerro siitä meille!

Voit myös jättää yhteystietosi haastattelua varten!


***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja