Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tulevaisuudessa liha lautasella ei ehkä ole enää vain lihaa – sirkkabuumista on kuitenkin opittu

9:17Ruokaa kuin tieteiselokuvasta – miltä maistuu tulevaisuus?Miltä tulevaisuus maistuu? Haastattelussa tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä sekä biotekniikan tohtori Lauri Reuter.
Julkaistu 23.07.2025 15:50
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tuttujen ruokien sisältö ei välttämättä pian enää ole täysin entisensä.

Ruoantuotannon teknologian kehityksen saralla tapahtuu nyt paljon sellaista, mikä ei näy kuluttajalle. 

Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa viime viikolla, kun vieraana olivat tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä sekä biotekniikan tohtori Lauri Reuter, joka on myös perustajaosakas Nordic Foodtech VC -yhtiössä.

– Pääasiallisesti tuotetaan uusia raaka-aineita, monipuolistetaan raaka-ainepohjaa teollisuuden käyttöön. Lopputuotteet, joita kuluttajan lautaselle asetetaan, ovat hyvin tuttuja ja turvallisia, selittää Nordlund.

Hän pitää hyvänä asiana sitä, että monipuolistetaan raaka-ainetuotantoa, mutta ei välttämättä tarvitse tuoda jännittäviä uusia tuotteita kuluttajille, jotka voisivat aiheuttaa hämmennystä tai jopa pelottaa.

Lue myös: Dubai-suklaasta löytynyt syöpää aiheuttavia ainesosia Euroopassa

Sirkkabuumista on opittu

Kymmenen vuotta sitten Suomessa elettiin sirkkabuumia, ja heinäsirkoista povattiin vaikkapa hampurilaispihvin korvaajaa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Siinä ehkä tarjottiin arvoa, jota siinä ei välttämättä ollut. Tarjottiin sirkkoja lihan korvaavana tuotteena. Verrattiin paljon, että sillä oli pienempi jalanjälki kuin esimerkiksi naudanlihalla, mutta sirkan käyttö ei kuitenkaan korvannut naudanlihaa, Reuter arvioi.

Hänen mukaansa sirkkoja laitettiin leipiin ja välipalatuotteisiin korvaamaan pähkinöitä eli eläinproteiinilla päädyttiin korvaamaan kasviproteiinia.

– Suurin arvo kuluttajalle ehkä oli se, että se oli jännää, jotain uutta ja kiehtovaa ja sitä kokeiltiin kerran eikä enää toista. 

Reuter arvioi, että ruoan suhteen halutaan jotain tuttua ja turvallista.

Lue myös: Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön 

Teknologian kehitys ei silti ole pysähtynyt. Reuterin mukaan ruokateknologian innovaatioilla haetaan edelleen ratkaisuja samoihin ongelmiin kuten ruoantuotantoon ja ympäristöhaasteisiin.

Kehitystä tapahtuu taustalla, mutta kuluttaja saa edelleen lautaselleen jotain tuttua. Esimerkiksi osa suklaan kaakaosta saatetaan yrittää korvata jollain muulla.

Lue myös: Dubai-suklaasta löytynyt syöpää aiheuttavia ainesosia Euroopassa

Yhdistellään ja täydennellään asioita

Nordlundin mukaan yksi erittäin kiinnostava teknologinen kehitys elintarviketeollisuuden puolella on se, että yhdistellään asioita. 

– Esimerkiksi [vastaamaan] lihantuotannon haasteisiin tai naudanlihasta on tällä hetkellä pulaa, joten voidaan yhdistellä tai täydentää naudanlihaa esimerkiksi kasvipohjaisilla tuotteilla. Eli tulee yhdistelmätuotteita. 

– Vastaavasti maitopohjaisia täydennetään kasvipohjaisilla. Tulee terveellisempää ja ympäristöystävällisempää.

Reuterin mukaan nyt kiinnostaa nimenomaan taustalla olevien raaka-aineiden korvaaminen ja parantaminen: voidaanko tuottaa teollisuudelle jokin kaikkia nykyisiä saatavilla olevia parempi raaka-aine?

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Uusi ohjeistus: Lapsille ei pitäisi markkinoida jäätelöä, karkkia eikä energiajuomia

Lisää aiheesta:

"Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommiSyödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaHehkutettu pizza ei koskaan päätynytkään Kotipizzan listoille – Tommi Tervanen kertoo, miksiKolmen lapsen äiti Milla pettyi kauppojen tarjoamiin lasten välipaloihin: Kehitteli kotikeittiössään ovelan ratkaisun aamupuuron jämistä Muovi karsiutuu ruokapakkauksista – asiantuntija kertoo, pitäisikö kuluttajan olla huolissaan turvallisuudestaan ja kukkarostaan
RuokaTiedeTeknologiaHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • 09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • Eilen17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella