Mainos

Tässä syy Lumian alennusmyyntiin

Nokian Lumia 900 -puhelinten hinnan puolittuminen 50 dollariin liittyy mitä ilmeisemmin varastojen purkuun. Näin arvioi Pohjola Pankin seniorianalyytikko Hannu Rauhala, jonka mukaan on varsin luontevaa myydä vanhempaa varastoa halvemmalla, ennen kuin Nokia tuo uudet Microsoftin käyttöjärjestelmään perustuvat puhelimet markkinoille.

– Aina kun tulee uusi käyttöjärjestelmä tai uusi malli, vanhojen mallien myynti alkaa heikkenemään, kun ihmiset alkavat odottaa sitä uutta versiota, toteaa Rauhala.

Mutta kuinka suurta varastoa Yhdysvalloissa puretaan tai kuinka paljon Lumia-malleja on ylipäätään myyty. Nokia ei ole lukuja paljastanut.

– Ei siitä tiedetä oikeastaan yhtään mitään. Toivottavasti nyt toisen neljänneksen jälkeen tiedetään vähän enemmän.

Nokia on myös lisännyt jakelukanavia Yhdysvalloissa, kun se on solminut yhteistyösopimukset Verizonin ja Springin kanssa.

– Käytännössä USA:ssa kaikki puhelimet myydään operaattoreiden kautta ja sen vuoksi on tärkeätä että Nokia saa kaikki nämä isot operaattorit mukaan markkinointiin.

"Ei tämmöisiä tappioita mikään firma pysty loputtomiin tekemään"

Torstain tulosjulkistukselta Rauhala odottaa tietoa siitä, onko pohjat nyt nähty toisella neljänneksellä vai sukeltaako Nokia syksyllä vieläkin syvemmälle.

– Kyllä sen tuloksen pitää nyt kääntyä. Ei tämmöisiä tappioita mikään firma pysty loputtomiin tekemään. Pakko saada tämä tulos jossain vaiheessa, mieluummin nopeasti, positiiviseksi.

Olennaisten kysymysten lista on pitkä: kuinka pian saneeraukset alkavat parantaa tulosta, miten uusien puhelinten myynti lähtee liikkeelle, minkä hintaluokan puhelimet lähtevät myymään, kuinka hyvin Microsoft tulee menestymään, miten halpamarkkinoilla menee.

Rauhala muistuttaa, että matkapuhelinmarkkina on uusien pelureiden myötä muuttunut perusteellisesti. Jokainen pelaa omalla tavallaan, eikä ole mitään viisasten kiveä, mitä pyöräyttämällä kaikki kääntyisi paremmaksi. Esimerkiksi Samsung on voimakkaasti laitevalmistaja. Se tekee kaikki komponentit ja näytöt itse, kun taas Googlen ja Applen moottori on palveluliiketoiminnassa.

– Siinä mielessä Microsoftin menestyminen on sidoksissa myös Nokian menestymiseen, toteaa Rauhala.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 16.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.