Mainos

Tässä ovat vuoden 2017 sankarikissat! Häpi herätti emäntänsä savun keskeltä ja pelasti tulipalolta

0:30

Suomen Kissaliitto on palkinnut viime vuoden sankarikissat. Tittelin saivat muun muassa vaasalainen kotikissa Dalton, joka haistaa matalan verensokerin, ja helsinkiläinen Sofi-kissa, joka pelasti isäntänsä sydänkohtauksen kourista.

Suomen Kissaliitto myöntää vuosittain Sankarikissan arvonimen kissoille, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut ja vakavilta sairaustapauksilta on vältytty.

Kissa voi saada kunniamaininnan myös muista sankariteoista. Sankarikissa voi olla rekisteröity rotukissa tai kotikissa.

Viime vuonna on liiton tiedotteen mukaan kissavoimin pelastettu ihmisiä muun muassa hypoglykemian uhalta ja sydänkohtauksen kourista.

Sankarikissan arvon saivat eilen helsinkiläinen cornish rex -rotuinen Sofi, avustajakissa Roope Uudestakaupungista, vaasalainen kotikissa Dalton ja Häpi-niminen kotikissa Valkeakoskelta.

Sankarikissat palkittiin Helsingin Messukeskuksessa Eläinystäväni -tapahtuman yhteydessä pidetyssä rotukissanäyttelyssä.

Kaunis sankaritar pelasti isännän sydänkohtaukselta

Helsinkiläinen Sofi pelasti viime vuonna isäntänsä sydänkohtaukselta tämän tultua kotiin sairaalasta. Kissa ihmetteli isännän outoa käytöstä tämän saapuessa kotiin; isäntä ei tuttuun tapaan silitellyt ja leikittänyt Sofia, vaan meni suoraan nukkumaan. Sofi käpertyi isännän viereen, mutta huomasi pian, että isäntä ei hengittänyt. Sofi alkoi ensin maukua kovaäänisesti, mutta kun se ei tehonnut, hän nuoli isännän naamaa ja polki rintaa tassuillaan. Isäntä tuli Sofin ansiosta sen verran tajuihinsa, että sai noukituksi yöpöydältä puhelimen käteensä ja soitetuksi ambulanssin.

Kahden viikon sairaalareissun jälkeen Sofi sai isäntänsä takaisin – ja yhteiselo jatkuu.

Kotikissa Häpi pelasti emäntänsä tulipalolta

Valkeakoskelainen Happyday, eli Häpi, pelasti emäntänsä Tiinan ja tämän toisen kissan Sunnydayn viime huhtikuussa tulipalolta.

Emäntä oli lämmittänyt illalla taloa ja ennen nukkumaanmenoa tarkastanut, että tulipesä oli sammunut. Neljän aikaan aamuyöllä Häpi oli herännyt ilmeisesti savun hajuun. Häpi sai emännän hereille hyppäämällä hänen päälleen ja maukumalla kovaan ääneen. Emäntä meni Häpin kanssa ulos, jossa hän huomasi, että Sunnyday oli vielä sisällä. Emäntä palasi takaisin taloon etsimään toista kissaansa, joka löytyi tiedottomana sängyn alta. Emäntä sai toisenkin kissan ulos ajoissa, ja kaikki selvisivät vaaratilanteesta säikähdyksellä.

Myöhemmin paikalle saapunut palokunta totesi, että tulipalo oli saanut alkunsa keittiön klinkkerilattian alta. Syttymissyyksi paljastui sähkövika. Palohälyttimestä oli patteri loppunut edellisellä viikolla – mutta onneksi Häpi oli hälyttimenä.

Roope ja Dalton tunnistavat verensokerin laskun

Saksassa koulutettu uusikaupunkilainen avustajakissa Roope tunnistaa muun muassa verensokerin laskun ja epileptiset kohtaukset ja osaa hälyttää ja hakea apua. Tuorein hätätilanne tapahtui tammikuussa, kun omistaja sai yöllä rytmihäiriön ja hengityskatkoksen. Roope reagoi tilanteeseen herättämällä omistajansa kovalla kehräysäänellä, kuopimalla peittoa ja naukumalla.

Kotikissa Dalton on sekin oppinut haistamaan matalan verensokerin. Hätätilanteessa se juoksee ja hyppii emäntänsä yli pitäen samalla kovaa ääntä.


Videolla nähdään tarina sankarikissasta, joka pelasti pikkupojan koiran hampaista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.