Sankarikoiruus ei ole koosta kiinni: Chihuahua Lily pelasti omistajansa tukehtumiselta – urhea Piitu puolusti perhettään karhulta

Sankariarvon sai tänä vuonna 18 koiraa 0:52

Suomen Kennelliitto palkitsee tänään vuoden 2018 sankarikoirat. Koirat ovat pelastaneet ihmisiä muun muassa häkämyrkytykseltä ja hukkumiselta.

Sankarikoiran arvon saa tänä vuonna kaikkiaan 18 koiraa, joiden joukossa ovat muun muassa tulipalosta varoittanut monirotuinen Hessu ja tukehtumassa olevalle emännälleen apua hakenut chihuahua Lily.

Palkittavien koirien joukossa on myös poliisin virkakoira Edi, joka löysi miehen vedestä hukkumasta.

Palkitsemistilaisuus pidetään Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Tässä kuuden sankarin tarinat.

Lassi pelasti perheen romahtavasta talosta

Yksi tänään palkittavista on monirotuinen Lassi. Se huomasi Kennelliiton mukaan katon romahtamisen aiheuttaman vaaran.

Heinäkuussa Lassin omistajan perheen nukkuessa kuului hiljainen pamahdusääni. Lassi oli perheen koirista ainut, joka reagoi ääneen, ja hyppäsi emännän sängylle.

Emäntä ajatteli äänen tulleen koiraportista ja yritti jatkaa uniaan. Pian Lassi hyppäsi hänen viereensä ja käyttäytyi levottomasti. Lassi yritti töniä emäntäänsä ja läpsi tassuilla niin, että tämä heräsi. Lassi kävi jopa hänen päälleen makaamaan. Kaikki tämä oli täysin poikkeuksellista käytöstä.

Omistaja yritti saada Lassin rauhoittumaan. Lassi haukahti ja nousi ylös hätääntyneenä. Omistaja luuli edelleen, että joku on portilla. Muut koirat olivat edelleen rauhallisia.

Pian Lassi alkoi haukkua raivokkaasti, eikä lopettanut emännän yrityksistä huolimatta. Tämän oli pakko nousta ylös ja mennä tarkistamaan asia. Hän meni olohuoneeseen ja näki, että katto oli romahtamaisillaan hänen sohvalla nukkuvan miehensä päälle.

Omistaja tajusi, ettei ollut montaa minuuttia aikaa, ennen kuin rakenteet antaisivat periksi ja koko katto romahtaisi. Hän herätti koko perheen ja he siirsivät lapset turvaan. Miehen kanssa he tukivat katon paikoilleen hätäapuna. Lassin ansiosta ehdittiin toimia ajoissa.

Pikkuinen Chihuahua haki apua emännälleen

Chihuahua Lily palkitaan tänään teosta, joka pelasti sen emännän tukehtumiselta. Lilyn emäntä oli huhtikuussa kotona syömässä iltapalaa. Hänen miehensä oli jo mennyt nukkumaan.

Chihuahua Lily on yksi Kennelliiton vuoden 2018 sankarikoirista.

Emäntä söi leipää eikä yhtäkkiä saanut enää henkeä. Hän ei päässyt liikkumaan, ei huutamaan, eikä toimimaan. Lily huomasi tilanteen ja juoksi makuuhuoneeseen kovasti haukkuen. Lily sai toiminnallaan isäntänsä hereille.

Mies yritti auttaa tukehtuvaa vaimoaan napauttamalla häntä lapaluiden väliin useamman kerran voimalla. Pikkuhiljaa tämä sai enemmän ilmaa ja näytettyä miehelle, että jatkaa toimien samoin. Mies soitti hätänumeroon ja tilanne saatiin hoidettua. Lilyn ansiosta tukehtumisvaarassa oleva pelastui.

Urhea Piitu puolusti perhettään karhulta

Suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa sekä omistajan tytärtä karhulta nimitetään siksi tänään sankarikoiraksi.

Syksyisenä sunnuntaina viime vuonna Piitun omistaja lähti tyttärensä ja koiransa kanssa lintumetsälle. Kun he olivat palaamassa autolle, karhu juoksi täyttä vauhtia heitä kohti.

Piitu säntäsi karhun eteen ja aloitti ärhäkän haukun puolustaakseen omistajaansa ja tytärtä. Karhu teki käännöksen koiran edessä ja pujahti kuusikkoon Piitun saattelemana. Rohkean Piitun ansiosta karhu lähti tiehensä.

Sumo esti lämminvesivaraajan räjähtämisen

Boerboel-rotuinen Sumo ansaitsi sankarikoiratittelinsä estämällä lämminvesivaraajan räjähtämisen tammikuussa.

Kun Sumon perhe oli käymässä nukkumaan, koira oli hieman levoton ja sitä komennettiin olemaan hiljaa. Pihalla liikkuu usein peuroja, joten Sumon ajateltiin reagoineen niihin.

Aamuyöllä Sumo herätti perheen niin kovalla haukulla ja hyppimällä sänkyyn heidän päälleen, että perheen oli pakko nousta katsomaan, mistä on kyse. Pian alkoi kuulua joka puolelta taloa kovaa kohinaa, pauketta ja natinaa.

Unisenakin perheen isä ymmärsi, mikä on vikana. Lämminvesivaraaja, joka lämmittää talon, oli ylikuumentunut, ja paine patteriverkossa oli todella kova. Paine sai koko talon tärisemään.

Perheen isä syöksyi autotalliin, jossa varaaja on, ja otti siitä virrat pois. Putkimies saapui parin tunnin kuluttua, jolloin pahin rytinä ja pauke oli hiljentynyt. Varaajan räjähtäminen oli ollut minuuteista kiinni. Suuri varaaja olisi räjähtäessään ampunut taivaalle tiilisen autotallin sekä osan talosta. Sumon ansiosta räjähdys saatiin estettyä.

Täplä pelasti pojan lietesäiliöstä

Jackrussellinterrieri Täplä auttoi toukokuussa pelastamaan lietesäiliöön pudonneen pojan.

Täplän omistajien 6-vuotias poika oli lähtenyt itsekseen perheen talosta maatilalle peltojen poikki, vaikka normaalisti tätä reittiä ei käytetä lasten kanssa siirryttäessä maatilalle.

Pellon läheisyydessä sijaitsee maatilan kaksi lietesäiliötä. Lietesäiliön aidat olivat auki sekoitusta varten. Poika oli mennyt lietesäiliön reunalle ja päätynyt säiliöön.

Hänet pelasti perheen alle vuoden vanha jackrussellinterrieri Täplä. Täplän hätääntynyt käytös lietesäiliön reunalla herätti maatilan työntekijän huomion ja hän ymmärsi Täplän käytöksestä, että nyt on hätä kyseessä. Hän pysäytti traktorin, meni paikalle ja onnistui nostamaan jo korviin asti uponneen pojan lietesäiliöstä. Pojan menehtyminen tässä tilanteessa oli todella lähellä.

Soni on ihmisen metsästä pelastanut sankarikoira

Kultainennoutaja Soni palkitaan tänään tajuttoman ihmisen löytämisestä.

Tapaus sattui joulukuussa 2016, kun Sonin omistaja oli poikaystävänsä ja koiriensa kanssa iltalenkillä. Soni pysähtyi määrätietoisesti kesken matkan. Omistaja ajatteli, että Soni oli nähnyt jonkin eläimen pimeässä.

He yrittivät jatkaa lenkkiä, mutta Soni seisoi paikallaan ja tuijotti metsään. Kännykän valolla he yrittivät nähdä, mitä Soni tuijottaa. Sitten Sonin omistaja näki pimeässä irti olevan koiran. Poikaystävä piteli heidän koiriaan omistajan yrittäessä ottaa kiinni irtokoiraa. Pelokas koira saatiin lopulta kiinni.

Hätäkeskuksesta kerrottiin, että alueella oli ilmoitettu kadonneiksi kaksi koiraa. Sonin omistaja sai koiran omistajan puhelinnumeron, ja ilmoitti tälle, että hänellä oli hallussaan toinen kadonneista koirista.

Soni tuijotti edelleen samaan suuntaan. Omistaja otti taskulampun ja meni katsomaan. Hetken päästä valoon osuivat toiset silmät ja toinenkin koira löytyi.

Pian selvisi, että toinen koira oli hihnastaan kiinni tajuttomassa ihmisessä. Sonin omistaja soitti paikalle ambulanssin.

Tajuton ihminen oli maannut luultavasti jo tunteja pakkasessa yötä vasten. Sonin ansiosta hänet löydettiin ja hän sai apua.

 

Lue myös:

    Uusimmat