Tässä on mahdollisesti maailman vanhin akvaariossa elävä kala – maharapsutuksista nauttivan Methuselahin arvellaan olevan jo 90-vuotias!

San Franciscossa elää kala, jonka uskotaan olevan maailman vanhin akvaariokala.

Todennäköisesti maailman vanhin akvaariossa elävä kala on nimeltään Methuselah. Noin 90-vuotiaasta kalasta uutisoi muun muassa New York Post.

Methuselahehin kerrotaan pitävän maharapsutuksista ja tuoreista viiikunoista.

Kalan erikoinen nimi, Methuselah tulee Raamatusta. Nooan isosisä Methuselah, tai tuttavallisemmin Metusalem, oli Raamatun pitkäikäisin henkilö. Raamatun mukaan hän eli 969 vuotta.

Sitä ei kerrota, että missä kohtaa San Franciscossa elävä kala on päätetty nimetä Raamatun pitkäikäisimmän miehen mukaan.

Methuselah on noin 1,2 metriä pitkä ja reilu 18 kiloa painava australiankeuhkokala. Se tuotiin San Franciscoon Australiasta vuonna 1938 ja nykyisin se asuu California Academy of Sciences -museossa.  

Australiankeuhkokala on kala, joka pystyy hengittämään ilmaa uimarakkonsa avulla, jos vesi on vähähappista. Sen uskotaan olevan evoluution linkki kalojen ja sammakkoeläinten välillä.

Edellinen ennätyksiä rikkonut kalavanhus oli Methuselahin lajiyksilö Chicagosta. Kyseinen kala, joka oli nimeltään Granddad, kuoli vuonna 2017 95 vuoden kunnioitettavassa iässä.

Hivenen yllättäen Methuselahin hoitajat uskovat kalan olevan naaras. Varmuudella sitä ei voi kuitenkaan sanoa, eikä verinäytettä uskalleta enää ottaa vanhasta kalasta. On kuitenkin suunniteltu, että kalasta napattaisiin pala evää, joka lähetettäisiin Australiaan tutkittavaksi. Näytteestä on tarkoitus selvittää kalan tarkka ikä ja sukupuoli.

Vain tuoreet viikunat kelpaavat ravinnoksi

Museon vanhempi tutkija Allan Jan kertoo, että Methuselah pitää selkä- ja maharapsutuksista.

–  Pyydän vapaaehtoisia kuvittelemaan sen kuin vedenalaiseksi koiranpennuksi, joka on hyvin rento ja lempeä. Tietenkin, jos se pelästyy, niin sillä on yhä paljon energiaa. Useimmiten se on kuitenkin todella rauhallinen, Jan kuvailee.

Kalavanhuksen päivittäiseen ruokavalioon kuuluvat myös karhunvatukat, rypäleet, salaatinlehdet sekä vaihteleva valikoima kaloja, simpukoita, matoja ja katkarapuja.

– Se on varsin nirso syöjä ja pitää vain tuoreista sesongissa olevista viikunoista. Se ei syö niitä, jos hedelmät ovat pakasteita, museon tiedottaja Jeanette Peach kertoo.

Australiankeuhkokala on rauhoitettu laji, eikä sitä saa enää nykypäivänä viedä pois Australian vesistä, joten yhdysvaltalaisen museon biologit eivät usko saavansa enää seuraajaa Methuselahille.

– Annamme sille paras mahdollista hoitoa ja toivottavasti se jatkaa kukoistusta, Jan toteaa.

Museossa asuu kuitenkin myös kaksi nuorempaa ja Methuselahia pienempää lajin yksilöä.

Lähteet: New York Post ja Kameraone

Lue myös:

    Uusimmat