Tässä on hääkuva, jonka laineet lyövät Saksassa asti – jalkapallotähden bestmanina toimii Turkin presidentti Erdogan

Bosporinsalmen äärellä Istanbulissa vietettiin eilen häitä, joiden sulhasen tuntevat kaikki jalkapallon ystävät, morsiamen kaikki Turkin julkkiksien edesottamuksia seuraavat, ja bestmanin jopa Donald Trump.

Kolmenkymmentävuotias Mesut Özil  meni naimisiin entisen miss Turkin Amine Gülsen kanssa, ja sulhon tukena oli Recep Tayyip Erdogan, Turkin presidentti.

Politiikka ja jalkapallo viihtyvät mainiosti samassa vuoteessa. Özilin esiintyminen samassa hääkuvassa Erdoganin kanssa on siitä jälleen yksi todiste.

Özilin tapaus ei kuitenkaan rajoitu Turkkiin, vaan laineet lyövät Saksassa asti.

Isoisä Turkista Ruhrin alueelle

Özil on saksalainen, jonka isoisä tuli Turkista Saksaan Ruhrin alueelle vierastyöläisenä viisi vuosikymmentä sitten.

Kentällä lontoolaisessa Arsenalissa pelaavan Özilin taidot ovat häikäisevät, ilo pelisilmälle, minkä voivat myöntää jopa Tottenhamin ja FC Barcelonan kannattajat, sillä hän on pelannut myös muun muassa Real Madridissa.

Özil oli lisäksi vuosia Saksan maajoukkueen kantavia voimia, muun muassa MM-kultaa Brasiliassa 2014 voittaneessa joukkueessa. Oli, vaikka voisi ikänsä ja taitojensa puolesta pelata vieläkin Die Mannschaftin valkoisessa paidassa.

Özilin pariskunnan ja Erdoganin yhteiskuva ei ole ensimmäinen Saksassa kohua herättänyt Özil-otos.

Viime vuoden toukokuussa Saksan jalkapalloliitto DBF arvosteli kahta maajoukkuepelaajaansa eräästä yhteiskuvasta.

Kohuttu yhteiskuva ennen MM-kisoja

Siinä Özil esiintyi Erdoganin kanssa, hieman ennen MM-kisojen alkua Venäjällä. Kuvassa olivat myös Saksan maajoukkueen turkkilaistaustainen pelaaja, nyt Manchester Cityn keskikenttää vahvistava Ilkay Gündogan, ja liverpoolilaisen Evertonin Cenk Tosun, joka edusti Saksaa vielä alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa.

DFB:n mukaan liiton ja Erdoganin yhteiskunnalliset arvot ovat erilaiset, ja se torui pelaajia siitä, että he antoivat Erdoganin käyttää heitä hyväkseen vaalikampanjassaan kesäkuun presidentinvaaleihin.

DFB:n mukaan pelaajat eivät edistäneet liiton pyrkimyksiä maahanmuuttajataustaisten ”integraatioon” jalkapalloon ja siten yhteiskuntaan.

Saksassa myös kyseltiin Özilin ja Gündoganin lojaaliuden perään. Pahin oli vielä edessä nettivihakampanjoineen ja uhkauksineen.

Venäjän kisat nimittäin olivat Saksalle katastrofi. Maailmanmestari jäi alkulohkoon hävittyään Meksikolle ja Etelä-Korealle. Saksassa syytä vieritettiin Özilin niskoille (vaikka ainakin tämän kirjoittajan mielestä koko joukkue oli huono).

Arvosteltu Özil jätti maajoukkueen

Özil ilmoitti jättävänsä Saksan maajoukkuepaidan. Hänen mielestään kuvan aiheuttama kohu kertoi rasismista ja epäkunnioituksesta.

Balkanilaistaustaista ruotsalaistähteä Zlatan Ibrahimovicia hieman mukaellen Özil totesi, että ”olen saksalainen kun voitamme, mutta maahanmuuttaja kun häviämme”.

Özil-tapaus kertoo yhä hankauksia aiheuttavasta Saksan turkkilaisten ja turkkilaistaustaisten ja kantasaksalaisten suhteesta.

Toisen maailmansodan raunioittaman Saksan talousihmettä oli toteuttamassa myös suuri määrä Turkista tulleita siirtotyöläisiä, joiden ei silloin odotettu jäävän maahan pysyvästi.

Saksassa arvioidaan nyt olevan nelisen miljoonaa turkkilaista tai turkkilaistaustaista ihmistä. 

Jos Özil ja Gündogan eivät miettineet poseeraustaan loppuun asti, etenkään maailmanmestaruuskisojen alla, ja vaikka heillä siihen oli toki kaikki vapaus, nuorena jalkapalloa istanbulilaisessa Kasimpasassa puoliammattilaisena pelannut Erdogan mietti.

Hääkuva ennen uusittuja vaaleja

Niinpä hän esiintyi nytkin mieluusti Özilin hääpotretissa best manina – roolissa, johon aloite oli tullut keväällä Özililtä.

Itsevaltaisen ja mahtipontisen Erdoganin vanhoillinen AK-puolue nimittäin hävisi maaliskuussa suurkaupunki Istanbulin pormestarinvaalit.

Kummasti äänestyksestä löydettiin epäkohtia, ja Turkin keskusvaalilautakunta määräsi uudet pormestarivaalit pidettäväksi myöhemmin tässä kuussa. Özilin suosio tuskin kasvaa Turkin opposition silmissä, eikä Saksassa.

Kun Erdoganin best man -rooli tuli julki, liittokansleri Angela Merkelin kansliapäällikkö Helge Braun piti asiaa ”surullisena” edellisen kevään kuvakohun jatkoksi.

Turkki on jalkapallohullu maa, joten politiikka on väistämättä siinä mukana. Näkyvästi näin kävi esimerkiksi kesällä 2013 Istanbulissa, kun kaupungin suurseurojen kannattajia osallistui Erdoganin vastaisiin protesteihin, joihin poliisi vastasi kovin ottein.

Özilin vaimo Amine Gülse on ruotsinturkkilainen. Hän on syntynyt Göteborgissa 1993.  

Lue myös:

    Uusimmat