Qatar ei ole ainoa jalkapallokohua herättävä maa – Italian cupin loppuottelu Saudi-Arabiassa nousi sisäpolitiikaksi Italiassa

Suomen jalkapallomaajoukkueen leireily itsevaltaisessa Qatarissa Persianlahdella nosti keskustelun jalkapallosta ja etiikasta. Italiassa puhuttaa Italian Cupin loppuottelun pelaaminen naapurimaassa Saudi-Arabiassa ensi viikon keskiviikkona.

Suomen maajoukkueen leireilystä Persianlahdella on puhuttu aiemminkin, joskin lähinnä sordiinolla. Maajoukkuehyökkääjä Riku Riskin kieltäytyminen leireilystä eettisistä syistä herätti syvempää keskustelua, ja se huomattiin useassa ulkomaisessa tiedotusvälineessä.

Jalkapallomana mitätön Qatar järjestää jalkapallon MM-kisat 2022 ilmastollisesti kuumissa olosuhteissa.

Lisäksi maan kisahankkeeseen epäillään liittyneen korruptiota. Kisainfrastuktuuria rakennetaan vierastyövoimalla, jonka olosuhteista on löydetty runsaasti arvosteltavaa lukuisten kuolemantapausten lisäksi.

Saudien julkisuuskampanja pyörii

Jalkapallon globaali vetovoima on huomattu myös Saudi-Arabiassa. Nuori kruununprinssi Mohammad bin Salman on käynnistänyt pr-kampanjan wahhabistisen kuningaskunnan äärivanhoillisen maineen ja imagon modernisoimiseksi.

Saudi-Arabiassa ihmisoikeuksien polkeminen on kuitenkin arkea. Poliittisia vastustajia vangitaan tai murhautetaan, kuten toimittaja Jamal Khashoggin tapaus osoittaa.

Jalkapallo on osa saudien kasvojenpesua, joka on avannut maassa elokuvateattereita ja päästänyt naisia autonrattiin. Naiset pääsevät tätä nykyä myös jalkapallokatsomoihin, tosin kirjaimellisesti karsinoituna.

Mikä sen parempaa mainosta kuin saada eurooppalaisia huippuseuroja pelaamaan Saudien kamaralle. Jeddassa maan länsirannikolla pelataan ensi viikolla Italian cupin eli Coppa Italian loppuottelu AC Milanin ja Juventuksen välillä.

Salvini arvosteli feministejä

Peli on jo herättänyt poliittista mekkalaa Italiassa.

Äärioikeistolaisen Liigan puheenjohtaja, sisäministeri Matteo Salvini kysyy, miksi naiset pääsevät seuraamaan supertähtiä kuten portugalilaista Ronaldoa vain miehen seurassa tai rajatussa perhekatsomossa.

Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ajavan ja islamin uhkaan maalaavan Salvinin mielestä tämä on ”surullista” ja ”vastenmielistä”. Samaan hengenvetoon Salvini teki saudinaisten oikeuksista Italian sisäpolitiikkaa.

Salvini hyökkäsi Facebookissa feministiaktivistia ja parlamentin alahuoneen entistä puheenjohtajaa Laura Boldrinia vastaan kysymällä, miksi feministit eivät reagoi mitenkään naisten rajoitettuun päässyyn stadioneille.

CNN:n mukaan Salvini ei halua ”tyttärillemme” Italiassa saudiarabialaista kohtaloa.

Naiset arvostelivat cup-ottelua

Boldrini oli kuitenkin twiitannut jo ennen Salvinin purkausta seuraavasti:

”Naiset pääsevät seuraamaan Coppa Italiaa vain miesten seurassa. Onko tämä vitsi? #Jalkapallon herrat jopa myyvät ottelujen oikeudet, mutta heidän ei pidä sallia käydä kauppaa naisten oikeuksilla!”

Italian jalkapallokatsomoissa akuutit ja samalla krooniset ongelmat koskevat rasismia ja kuolemantapauksiin johtavaa huliganismia. Puheet naisten pääsyn rajoittamisesta islamin nimissä ovat silkkaa hörhöilyä.  

Juventuksen ja AC Milanin kohtaamiseen Jeddassa liittyy taatusti raha, vaikka Italian pääsarjan Serie A:n johtaja Gaetano Micciché on sanonut, että peleissä Saudi-Arabiassa Serie A pyrkii varmentamaan, että naiset pääsevät mihin tahansa katsomonosaan.

Liiketoiminta vie lajia eri puolille maailmaa

Jalkapallo on jo vuosia ollut suurta liiketoimintaa tv-oikeuksineen, brändättyine virallisine seuratuotteineen, ja tietysti Leo Messin, Luca Modricin ja Neymarin kaltaisine supertähtineen. Ennen kausien alkua seurat kiertävät maailmalla otteluturneella. 

AC Milan oli pitkään miljardööri Silvio Berlusconin omistuksessa. Nyt seurasta omistaa lähes 100 prosenttia Lontoossa kirjoilla oleva yhdysvaltalainen investointiyhtiö Elliott, jota on luonnehdittu myös korppikotkarahastoksi.

Torinolaisen Juventuksen, Italian ylivoimaisesti suosituimman seuran, pitkäaikainen suuromistaja on muun muassa Fiatista tuttu Agnellin suku. Juventusta on omistanut myös muiden muassa Gaddafien perhe. Seuran pelipaidan rintamuksessa nähtiin takavuosina Libyan valtion öljy-yhtiön Tamoilin logo.

Myös Iranissa naisten pääsy iso kysymys 

Naisten pääsy jalkapallokatsomoihin on herättänyt kiistelyä jo pitkään myös muun muassa Iranissa.

Vanhoillisten mielestä syitä porttikiellolle on monia, kuten se, että mieskatsojien alatyylinen kielenkäyttö ei sovi naisten korville.

Viime marraskuussa pieni joukko naisia kuitenkin pääsi seuraamaan Aasian mestarien liigan loppuottelua iranilaisen Persepoliksen ja japanilaisen Kashima Antlersin välillä.

Uutisraporttien mukaan naisten pääsy 100 000 katsojaa vetävälle Azadin stadionille tehtiin silti hankalaksi.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, jolla on omat korruptio-ongelmansa ja epäilynsä, kiiruhti kuitenkin kiittelemään Irania läpimurrosta ja historiallisesta päivästä jalkapallolle.

Italian Super Cupia pelattu ulkomailla

Italialaisen cup-jalkapalloilun finaalia on pelattu ennenkin Italian ulkopuolella.

Liigamestarin ja Italian cupin voittajien kohtaaminen eli Super Cup on pelattu Kiinassa, Libyassa, Qatarissa ja Yhdysvalloissa. Yhdysvaltoja lukuun ottamatta ihmisoikeudet näissä maissa ovat paitsiossa.   

Vaikutusvaltaisten jalkapallojohtajien arvostelu voi tietää ongelmia pelaajille. Vaikeammaksi sen tekee, jos arvostelu tapahtuu itsevaltaisissa maissa. 

Thaimaassa on tällä hetkellä pidätettynä bahrainilainen jalkapalloilija Hakeem al-Araibi, jolla on pakolaisasema Australiassa. Al-Araibi pelaa melbournelaisessa Pascoe Vale -seurassa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan al-Araibi on tällä hetkellä pidätettynä Bangkokin lentokentällä. 

Arvosteli kuninkaan serkkua

Hänet pidätettiin Thaimaassa marraskuussa kansainvälisen poliisijärjestö Interpolin pyynnöstä. Pyynnön takana on Bahrain, joka on tuominnut Bahrainin entisen maajoukkuepelaajan al-Araibin vandalismista poliisiasemalla Bahrainissa. 

Al-Araibi kiistää syyllisyytensä. Tuomiosta seuraa kymmenen vuoden vankilatuomio. 

Al-Araibi on aiemmin arvostellut Aasian jalkapalloliiton Afc:n puheenjohtajaa ja Fifan yhtä varapuheenjohtajaa, sheikki Salman bin Ebrahim al Khalifaa, joka on Bahrainin kuninkaan Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifan serkku.  

Sheikki Salmania on arvosteltu ihmisoikeusrikkomuksista. Vuonna 2011 arabikevään kansannousut saivat ihmisiä kaduille protestoimaan myös Bahrainissa. Viranomaiset rankaisivat myös mielenilmaisuhin osallistuneita urheilijoita, mutta sheikki Salman kiistää osuutensä tähän.   

Fifa vaatii al-Araibin vapauttamista ja pääsyä takaisin Australiaan jatkamaan peliuraansa.  

Lue myös:

    Uusimmat