Tässä järjestyksessä rokotukset tapahtuvat

Sikainfluenssarokotukset ovat jo käynnistyneet useilla paikkakunnilla, ja raskaana olevien rokotukset voivat myös alkaa tällä viikolla. Riskiryhmien rokotukset alkavat tämän jälkeen kuntien ilmoittaman aikataulun mukaan. Kunnat tiedottavat aikatauluista asukkailleen.

Rokotukset tapahtuvat kuudessa eri vaiheessa:

1. Ensivaiheessa rokotetaan terveydenhuollon henkilöstö.

2. Raskaana olevat

3. Sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 6 kk - 64-vuoden ikäiset. Heitä kehotetaan ottamaan rokote, sillä näin ehkäistään eniten taudin vakavia seuraamuksia ja taudin leviämistä.

Pitkäaikaissairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 6 kk - 64 vuoden ikäiset, joilla on säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus tai keuhkosairaus, metabolinen sairaus, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti tai hoito, krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti.

4. Seuraavaksi rokotetaan terveet 6-35 kuukauden ikäiset lapset.

5. Viidennessä vaiheessa vuorossa ovat terveet 3-24 vuoden ikäiset lapset ja nuoret sekä varusmiehet.

6. Kuudentena rokotetaan sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet.

Rokotuksia annetaan vain julkisen terveydenhuollon kautta. Rokotetta ei ole myynnissä eikä sitä saa esimerkiksi yksityisillä lääkäriasemilla.

Koko väestön rokottamisen tarve arvioidaan, kun nähdään epidemiatilanteen kehittyminen loppuvuonna.

Rokotteita on tällä viikolla käytössä 437 000, joka viikko tulee 100 000 - 200 000 annosta lisää. Kaikki erityisryhmät on rokotettu vuoden loppuun mennessä.

Katso Aaro Kajasteen juttu, ylilääkäri Ville Valtosen haastattelu ja Outi Airolan raportti Kokkolasta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat